Ambasadorul Statelor Unite la ONU a făcut apel la organizaţie să îşi retragă misiunea din Kosovo

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, care a anunţat recent că se va retrage din funcţie, a făcut apel Naţiunilor Unite să îşi retragă misiunea din Kosovo, afirmând că aceasta şi-a îndeplinit deja scopul, relatează site-ul de ştiri Balkan Insight.

966 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Statelor Unite la ONU a făcut apel la organizaţie să îşi retragă misiunea din Kosovo

Ambasadorul Statelor Unite la ONU a făcut apel la organizaţie să îşi retragă misiunea din Kosovo

Într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, Haley a afirmat că Misiunea ONU în Kosovo (UNMIK) şi-a îndeplinit scopul de a gestiona conflictul din regiune, însă în prezent nu mai este necesară.

"Din păcate, UNMIK nu s-a schimbat, în pofida progresului şi declaraţiilor repetate ale majorităţii membrilor Consiliului de Securitate", se arată în scrisoarea în care Nikki Haley şi-a prezentat demisia.

"Fără o revizuire regulată a mandatului şi misiunii UNMIK, politicile externe şi partidele cu interese de opoziţie vor continua să ţină ostatic timpul valoros al Naţiunilor Unite şi resursele", se mai arată în scrisoare.

Aceasta a făcut apel Secretariatului Naţiunilor Unite să iniţieze o strategie de revizuire a misiunii UNIK, cu scopul de a dezvolta o metodă de retragere din Kosovo.

"Făcând aceşti paşi, Secretariatul ONU va obţine suficiente informaţii pentru a evalua prezenţa ONU în Kosovo, aşa cum procedăm în cazul tuturor misiunilor de menţinere a păcii", a scris Haley.

Consiliul de Securitate a stabilit prin Rezoluţia 1244, în anul 1999, Misiunea de Administraţie Interimară a Organizaţiei Naţiunilor Unite în Kosovo.

Rolul misiunii a scăzut considerabil de când Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008. În schimb, Misiunea UE de Poliţie şi Justiţie din Kosovo (EULEX) s-a implicat din ce în ce mai mult în sfera justiţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici