Ambasadorul SUA, atacat din cauza manevrelor militare americano-sud-coreene - FOTO

Activistul antiamerican arestat săptămâna trecută după ce l-a înjunghiat pe ambasadorul SUA în Coreea de Sud, Mark Lippert, intenţiona să îl ucidă pe diplomat pentru a protesta faţă de exerciţiile militare comune desfăşurate de cele două ţări, a anunţat vineri poliţia.

474 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul SUA, atacat din cauza manevrelor militare americano-sud-coreene - FOTO

Motivul pAmbasadorul SUA, atacat din cauza manevrelor militare americano-sud-coreene (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Suspectul, Kim Ki-jong, ar putea fi pus sub acuzare pentru tentativă de omucidere, atacarea unui emisar străin şi obstrucţionarea justiţiei, cazul său fiind deja trimis procurorilor, a declarat ofiţerul de poliţie Kim Chul-jun din Seul, citat de Associated Press.

Poliţia a precizat că Kim Ki-jong l-a atacat cu un cuţit pe ambasadorul Lippert în timpul unui dejun de lucru desfăşurat la 5 martie, provocându-i răni grave la faţă şi la braţ. Lippert a fost externat marţi din spital, după ce medicii i-au suturat o rană de 11 centimetri de pe faţă şi i-au operat braţul stâng pentru a repara tendoanele şi nervii afectaţi.

Kim Ki-jong le-a spus anchetatorilor că nu a intenţionat să îl ucidă pe Lippert, ci doar să îl rănească, a informat poliţia. Însă anchetatorii consideră că Kim a vrut să-l ucidă pe ambasador, pentru că l-a înjunghiat grav, de două ori, a precizat ofiţerul Kim Chul-jun.

Poliţia consideră că viziunile sale antiamericane şi pro-Coreea de Nord l-au determinat pe Kim să recurgă la o "acţiune extremă" împotriva ambasadorului american, a mai afirmat ofiţerul.

În timpul interogatoriului, Kim Ki-jong a afirmat că Coreea de Sud este o semicolonie a Statelor Unite, iar Coreea de Nord are un Guvern independent. La scurt timp după ce a fost arestat, el a strigat că exerciţiile americano-sud-coreene sunt un obstacol în calea reunificării coreene, a adăugat poliţistul.

Manevrele militare dintre Coreea de Sud şi SUA sunt o sursă de tensiuni, Phenianul calificându-le o repetiţie pentru invazie. Seulul şi Washingtonul susţin însă că exerciţiile lor sunt defensive. Luna aceasta, armata nord-coreeană a ameninţat că va lansa "atacuri fără milă" împotriva aliaţilor, în semn de protest faţă de manevre.

Kim l-a ales pe Lippert ca ţintă pentru că îl considera "o figură simbolică ce reprezintă SUA", iar datele din calculatorul său arată că a căutat pe blogul ambasadorului şi a citit articole despre exerciţiile militare şi despre legea penală sud-coreeană, potrivit poliţiei. Kim a afirmat în cursul interogatoriilor că a acţionat singur, dar poliţia verifică pentru a stabili dacă a avut complici.

Statele Unite, care au luptat alături de Coreea de Sud în războiul coreean din 1950-1953, are aproximativ 28.500 de militari staţionaţi în această ţară, pentru a preveni o eventuală agresiune din partea Phenianului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici