Ambasadorul Uniunii Europene în China îndeamnă Beijingul să-l elibereze pe un disident chinez cu cetăţenie suedeză

Ambasadorul Uniunii Europene în China îndeamnă autorităţile de la Beijing să dispună eliberarea imediată a lui Gui Minhai, un disident chinez care deţine cetăţenia suedeză, informează site-ul postului France 24.

123 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Uniunii Europene în China îndeamnă Beijingul să-l elibereze pe un disident chinez cu cetăţenie suedeză

Ambasadorul Uniunii Europene în China îndeamnă Beijingul să-l elibereze pe un disident chinez cu cetăţenie suedeză

"Aştepăm ca autorităţile chineze să îl elibereze imediat din detenţie pe domnul Gui Minhai şi să-i permită să se reîntoarcă la familie, să obţină sprijin consular şi să beneficieze de asistenţă medicală", a declarat Hans Dietmar Schweisgut, adăugând: "Este cetăţean suedez şi un cetăţean al UE".

Gui Minhai este unul din cei cinci librari din Hong Kong cunoscuţi pentru faptul că au publicat informaţii despre vieţile personale ale membrilor elitei politice din China.

În vârstă de 53 de ani, Gui a fost dat dispărut pentru prima oară în anul 2015, în timp ce se afla într-o vacanţă în Thailanda, pentru ca ulterior să apară în custodia autorităţilor din China.

Beijingul a comunicat că Gui a fost eliberat în luna octombrie, după ce a executat o pedeapsă pentru o contravenţie rutieră, însă nu este clar cât era acesta de liber.

Fiica disidentului a declarat pentru Radio Sweden că Gui Minhai a fost arestat sâmbătă de poliţişti îmbrăcaţi în civil în timp ce librarul călătorea cu trenul spre Beijing, fiind însoţit de doi diplomaţi suedezi.

Gui Minhai mergea la Beijing pentru a fi consultat de un doctor suedez întrucât prezenta simptome ale bolii Lou Gehrig sau scleroză laterală amiotrofică (ALS).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici