Ameninţări în zona Mării Negre. Turcia solicită încetarea evoluţiilor „îngrijorătoare” din estul Ucrainei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut încetarea evoluţiilor „îngrijorătoare” din regiunea Donbass din estul Ucrainei, după întâlnirea cu omologul său ucrainean la Istanbul, adăugând că Turcia este pregătită să ofere orice sprijin necesar, relatează Reuters.

3204 afișări
Imaginea articolului Ameninţări în zona Mării Negre. Turcia solicită încetarea evoluţiilor „îngrijorătoare” din estul Ucrainei

FOTO: Volodimir Zelenski (stânga) şi Recep Tayyip Erdogan (dreapta), 10 aprilie 2021. Sursa: Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat mai mult de trei ore cu Erdogan la Istanbul, ca parte a unei vizite programate anterior, pe fondul tensiunilor dintre Kiev şi Moscova.

Kievul a tras un semnal de alarmă în legătură cu o acumulare de forţe armate la graniţa dintre Ucraina şi Rusia şi privind creşterea violenţei de-a lungul liniei de contact care separă trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia din Donbass.

Kremlinul neagă că trupele sale sunt o ameninţare, dar spune că vor rămâne atâta timp cât va fi necesar.

Vorbind la o conferinţă de presă alături de Zelenski, Erdogan a spus că speră la o rezolvare paşnică a conflictului, prin dialog diplomatic, în conformitate cu legile internaţionale şi integritatea teritorială a Ucrainei. „Suntem gata să oferim orice sprijin necesar pentru aceasta.”

Zelenski a spus că poziţiile Ucrainei şi Turciei au coincis în privinţa ameninţărilor din zona Mării Negre şi a răspunsului la aceste ameninţări şi a adăugat că l-a informat pe Erdogan „în detaliu” cu privire la evoluţiile din Donbass.

Turcia, membră NATO, a avut o strânsă cooperare cu Rusia în ceea ce priveşte conflictele din Siria, Libia şi Nagorno-Karabakh, precum şi în domeniile apărării şi energiei, dar a criticat anexarea Crimeei şi a sprijinit integritatea teritorială a Ucrainei. De asemenea, a vândut drone către Kiev în 2019.

Preşedintele rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică cu Erdogan, vineri, a acuzat Ucraina de „acţiuni provocatoare periculoase” în Donbass.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici