Amnesty cere UE să-şi reînnoiască angajamentul de a ancheta implicarea în practicile ilegale ale CIA

Amnesty International cere statelor UE să-şi reînnoiască angajamentul de a investiga complicitatea lor la transferul unor suspecţi de terorism sau închisori secrete ale CIA, la cinci ani după primul raport al Parlamentului European pe această temă, arată un comunicat al organizaţiei internaţionale.

114 afișări
Imaginea articolului Amnesty cere UE să-şi reînnoiască angajamentul de a ancheta implicarea în practicile ilegale ale CIA

Amnesty cere UE să-şi reînnoiască angajamentul de a ancheta implicarea în practicile ilegale ale CIA (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European (PE) organizează marţi o dezbatere în cursul căreia vor fi prezentate rapoarte privind respectarea de către statele UE a rezoluţiei PE care le cerea să efectueze anchete independente privind complicitatea lor la transferul unor deţinuţi sau găzduirea unor închisori secrete ale CIA.

"Noi date şi informaţii care au ieşit la iveală în ultimii cinci ani fac imperativă o acţiune a statelor membre", a declarat Julia Hall, expert al Amnesty International privind combaterea terorismului, care va participa la dezbatere. "Procesul PE este ocazia perfectă de a exercita presiuni asupra guvernelor reticente pentru a realiza progrese în privinţa răspunderii pentru operaţiuni care au inclus încălcări extraordinare ale drepturilor omului, inclusiv tortură şi dispariţia forţată".

Printre noile date, Amnesty evocă faptul că Guvernul lituanian a recunoscut că a găzduit închisori secrete ale CIA, o clădire din Bucureşti a fost identificată ca fiind un fost centru de detenţie al agenţiei americane de informaţii, iar o anchetă demarată de autorităţile poloneze a întâmpinat numeroase obstacole.

"Există o lipsă îngrozitoare de voinţă politică pentru aflarea adevărului. Cum poate UE, care se descrie ca un exemplu în privinţa drepturilor omului, să spună altui guvern, în special celor implicate în Primăvara Arabă, cât de importante sunt drepturile omului, când ea refuză constant să-şi investigheze presupusa complicitate la tortură şi dispariţii?", se întreabă Hall.

Amnesty International cere statelor UE să coopereze deplin cu procesul din PE, oferind informaţii şi permiţând vizite la presupusele locaţii. Comisia LIBE ar trebui să producă un raport amplu şi cu autoritate care să sublinieze lacunele proceselor de răspundere la nivel naţional şi european. Raportul ar trebui să recomande o rezoluţie PE care cere statelor membre să ancheteze complicitatea la operaţiunile CIA, să permită despăgubirea victimelor acestor practici şi să reformeze orice agenţie sau sistem care a condus la aceste abuzuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici