Amnesty International cere SUA să pună capăt secretului din jurul atacurilor cu avioane fără pilot în Pakistan

Statele Unite trebuie să pună capăt "secretului" care înconjoară atacurile sângeroase cu avioane fără pilot în Pakistan şi să judece responsabilii acestora, pledează marţi un nou raport al organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului, Amnesty International, citat de AFP.

403 afișări
Imaginea articolului Amnesty International cere SUA să pună capăt secretului din jurul atacurilor cu avioane fără pilot în Pakistan

Amnesty International cere SUA să pună capăt secretului din jurul atacurilor cu avioane fără pilot în Pakistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Publicarea acestui raport despre bombardamentele avioanelor fără pilot americane din Pakistan, prima ţintă a acestor tiruri care vizează în principiu eliminarea inamicilor Statelor Unite, are loc cu o zi înainte de întâlnirea la Washington a premierului pakistanez Nawaz Sharif cu preşedintele american Barack Obama.

Problema acestor tiruri, denunţate oficial de Pakistan, ar trebui abordată la această întrevedere care marcheză prima vizită oficială la Washington a unui premier pakistanez în timpul administraţiei Obama.

Din 2004, între 2.000 şi 4.700 de persoane, dintre care sute de civili, potrivit diverselor evaluări, au fost ucise în cele peste 300 de tiruri ale avioanelor americane fără pilot din zonele tribale din nord-vestul pakistanez, principalul bastion din regiune pentru talibani şi alte grupări ce au legături cu Al-Qaida, situat la graniţa cu Afganistanul.

În raportul său de circa 60 de pagini, Amnesty International cere Statelor Unite să dea publicităţii informaţiile despre aceste tiruri pentru a se vedea dacă ele respectă dreptul internaţional, ceea ce ar putea fi cazul, de exemplu, dacă ele vizează să neutralizeze o ameninaţare iminentă pentru Washington.

"Secretul care înconjoară programul avioanelor fără pilot oferă administraţiei americane un drept de a ucide superior tribunalelor şi normelor fundamentale de drept internaţional", susţine într-un comunicat Mustafa Qadri, analist pentru Amnesty International în Pakistan.

"Autorităţile americane trebuie să îşi deschidă programul de avioane fără pilot unei examinări (publice, n.red.) independente şi imparţiale", adaugă organizaţia în raportul său.

Revenind asupra a aproximativ 40 de tiruri ale avioanelor fără pilot comise de la jumătate lui 2012 în nord-vestul Pakistanului, Amnesty cere Washingtonului să aducă în faţa justiţiei responsabilii acestor atacuri ilegale şi să le acorde compensaţii familiilor victimelor nevinovate.

Organizaţia menţionează că chiar tirurile avioanelor fără pilot care ucid doar insurgenţi pot constitui "execuţii extrajudiciare".

Organizaţia oferă elemente, pentru a le denunţa, despre "atacurile împotriva echipelor de salvare": când un avion fără pilot bombardează a doua oară aceeaşi zonă, atunci rudele victimelor primului tir şi echpele de salvare se află la faţa locului.

În cadrul unei vizite în Pakistan în august, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că tirurile avioanelor americane fără pilot trebuie să respecte dreptul internaţional sau să înceteze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici