Amplasarea rachetelor Patriot în Polonia este menţinută

Ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski, a confirmat joi că Statele Unite intenţionează în continuare să amplaseze în Polonia rachete sol-aer Patriot, în pofida abandonării primului proiect de scut antirachetă american în Europa Centrală.

16 afișări
Imaginea articolului Amplasarea rachetelor Patriot în Polonia este menţinută

Amplasarea rachetelor Patriot în Polonia este menţinută (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite au confirmat că vor respecta clauzele declaraţiei politice cu privire la prezenţa rachetelor Patriot în Polonia", semnată în cadrul proiectului de scut antirachetă, a declarat ministrul.

Statele Unite au confirmat că rachetele de tip Patriot "vor fi armate şi dotate cu elemente de sisteme de comunicaţii şi de ghidaj, pentru a putea fi cuplate cu sistemele de apărare antiaeriană şi antirachetă poloneze", a adăugat acesta.

Ministrul a calificat, de asemenea, ca "interesant" noul proiect al Washingtonului, destinat să înlocuiască scutul antirachetă cu un sistem adaptat împotriva rachetelor cu rază de acţiune scurtă şi medie.

"Considerăm această ofertă interesantă. Dorim să o studiem mai îndeaproape, mai în detaliu", a declarat el.

"Vom lua decizia (privind participarea la acest prgram) după ce vom fi obţinut precizările şi după primirea unei oferte scrise", a continuat Sikorski.

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a anunţat joi că Washingtonul intenţionează să amplaseze, până în 2015, în Polonia şi în Cehia, rachete de tip SM-3, concepute pentru a distruge rachete cu rază de acţiune scurtă şi medie, în cadrul noului lor sistem antirachetă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici