Ana Montes, „Regina Cubei”, eliberată din închisoare: a spionat serviciile militare americane din interior timp de 17 ani

Ana Montes a reuşit de ani la rând să-şi înşele nu doar ţara, ci şi familia (fratele şi sora ei lucrau la FBI): înscrisă de foarte tânără în sistem, a reuşit să păcălească inclusiv detectorul de minciuni.

1545 afișări
Imaginea articolului Ana Montes, „Regina Cubei”, eliberată din închisoare: a spionat serviciile militare americane din interior timp de 17 ani

Peste câteva zile sau poate câteva ore, Ana Montes, „regina Cubei”, ar putea fi eliberată din închisoarea americană în care este deţinută din 2001.

Pedeapsă primită de femeie după ce a fost găsită vinovată pentru acuzaţii că şi-a trădat ţara, Statele Unite, şi familia.

Ana Montes a spionat serviciile de informaţii militare americane din interior, unde a ocupat funcţii importante prin transmiterea informaţiilor către Havana. Şi-a înşelat fratele Tito şi sora sa Lucy, ambii angajaţi la FBI.

Ana, de origine portoricană, s-a născut în 1957 pe o bază americană din Germania. A avut o relaţie conflictuală cu tatăl ei Alberto, un medic militar cu comportament agresiv.

O fostă colegă de şcoală spune pentru Washington Post că ea nu a vrut să fie cetăţean american.

A început ca dactilografă

Montes a fost candidatul perfect pentru recrutorii cubanezi, „vânătorii de talente” care amuşinează prin cercurile studenţeşti din Washington. 

Pe vremea când Ana era angajată a Departamentului de Justiţie, începând ca dactilografă, crescând în rol, avea acces la documente confidenţiale. Soţii Castro au ghidat-o prin intermediul unuia dintre agenţi.

Anul următor, organizează o călătorie secretă în Cuba, cu o perucă, un itinerariu de acoperire în Europa şi un curs rapid de pregătire. Următorul salt: Departamentul Apărării, unde este angajată. O creştere care o transformă într-unul dintre cei mai ascultaţi oficiali, atunci când vine vorba de problema Cubei.

Disciplinată, precaută, învaţă totul pe de rost. Comenzile ajungeau la ea prin numere codificate transmise prin unde scurte.

A mâncat doar cartofi, cubanezii i-au făcut rost de amant

Sobră, fără machiaj, puţine bijuterii, fără ostentaţie, Ana îşi sacrifică viaţa privată cauzei. Cubanezii i-au luat un amant oficial, un Romeo. Falsa poveste de dragoste se stinge imediat.

Relaţia cu un anchetator al Departamentului de Stat este de scurtă durată. Singurătatea sentimentală cântăreşte mult, are unele slăbiciuni, este atinsă de paranoia, o anumită perioadă mănâncă doar cartofi, însă nu cedează.

Drectorul CIA o laudă în 1997. A fost arestată pe 21 septembrie 2001.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici