ANALIZĂ: Excluderea lui Berlusconi, sfârşitul unei ere politice şi un "epilog amar" pentru Il Cavaliere

Excluderea lui Silvio Berlusconi miercuri din Parlament marchează sfârşitul unei perioade politice de 20 de ani şi reprezintă un "epilog amar" pentru Il Cavaliere, scriu joi editorialişti în presa italiană.

576 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Excluderea lui Berlusconi, sfârşitul unei ere politice şi un "epilog amar" pentru Il Cavaliere

ANALIZĂ: Excluderea lui Berlusconi, sfârşitul unei ere politice şi un "epilog amar" pentru Il Cavaliere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am preferat cu toţii alt epilog, mai puţin amar, pentru noi şi demnitatea noastră naţională, pentru imaginea noastră în străinătate", scrie Stefano Folli în Il Sole 24-Ore, cotidianul mediilor financiare.

"Nu există vreo îndoială că ziua de ieri (miercuri) marchează sfârşitul unei perioade care a durat aproximativ 20 de ani şi al cărei protagonist principal, cu bune şi cu rele, a fost omlul a cărui excludere a fost decretată ieri de către Senat", adaugă Folli.

Votul de miercuri, care îl face ineligibil pentru o perioadă de şase ani pe Berlusconi, în vârstă de 77 de ani, este rezultatul unei legi menite să asaneze viaţa politică, prevăzând excluderea oricărui ales condamnat la mai mult de doi ani de închisoare. Il Cavaliere a fost condamnat la patru ani de închisoare, dintre care trei au fost anulaţi printr-o amnistie, în procesul Mediaset.

Această excludere "confirmă blestemul italian, care pare să facă imposibilă încheierea unei ere politice fără traumatism şi fără ură", scrie Corriere della Sera, referindu-se la retragerea lui Bettino Craxi din politică, în protestele adversarilor, şi la exilul său în Tunisia.

"Numeroşi adversari ai lui Berlusconi sunt responsabili de acest sfârşit (...), dar o responsabilitate puternică îi revine lui-ţnsuşi", continuă publicaţia.

"El poate să considere oricât de nedreaptă vrea condamnarea pentru fraudă fiscală (...), dar este evident că ea este incompatibilă cu o funcţie publică", adaugă cotidianul, care-i reproşează că nu le-a oferit alegătorilor săi "un proiect care să vizeze să ţină unită (mişcarea de) centru-dreapta", dar că le-a cerut, în schimb, "a n-a bătălie pretoriană în apărarea şefului".

Ziarul de stânga La Repubblica îşi exprimă, în schimb, satisfacţia faţă de faptul că "inclusiv în Italia şi inclusiv pentru un lider politic, şi anume unul dintre cei mai puternici oameni din ultimii 20 de ani, sunt în sfârşit valabile regulile democratice ale statului de drept, iar legea se dovedeşte egală pentru toţi".

"Nu înseamnă neapărat că declinul lui Berlusconi corespunde sfârşitului său politic", subliniază La Stampa.

"Însă excluderea sa din Parlament îl plasează într-o situaţie precară (...), iar dacă nu acesta este sfârşitul său (politic), este clar începutul unui declin care ar putea să fie rapid", conchide ziarul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici