ANALIZĂ: Iordania se teme de extinderea ofensivei islamiste în Irak

Avansul insurgenţilor sunniţi în Irak provoacă îngrijorare în Iordania, care se teme de extinderea ofensivei în Regat, în condiţiile în care autorităţile de la Amman se confruntă deja cu un aflux de refugiaţi sirieni şi cu propriii islamişti.

339 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Iordania se teme de extinderea ofensivei islamiste în Irak

ANALIZĂ: Iordania se teme de extinderea ofensivei islamiste în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prezentă deja în Siria, unde controlează anumite zone-cheie, influenta grupare ultra-radicală Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a lansat la 9 iunie o vastă ofensivă în Irak, în urma căreia a obţinut controlul asupra unor părţi importante din teritoriul irakian.

Potrivit experţilor, Iordania ar putea fi una dintre următoarele ţinte ale grupării Statul Islamic în Irak şi Levant.

Autorităţile de la Amman, care sunt nevoite să gestioneze situaţia celor aproximativ 600.000 de refugiaţi sirieni aflaţi pe teritoriul ţării, se confruntă de mai multă vreme cu probleme de securitate ridicate de islamişti, iar numeroşi dintre aceştia s-au alăturat SIIL sau altor grupări apropiate de Al-Qaida din Irak sau din Siria.

"Doar cei care nu cunosc situaţia sau o neagă ar putea crede că SIIL nu au susţinători în Iordania. Altfel cum ar putea fi explicată prezenţa a 2.000 de islamişti iordanieni în Siria şi în Irak?", a declarat Oraib Rantawi, directorul centrului de studii politice Al-Quds.

De altfel, aproximativ 60 de islamişti au manifestat vineri la Maan, oraş din sudul ţării, de unde provin numeroşi insurgenţi islamişti iordanieni, pentru a sărbători "victoriile" obţinute de SIIL în Irak, potrivit unor surse apropiate de grupările salafiste şi din serviciile locale de securitate.

"Iordania are motive serioase de îngrijorare. SIIL este o grupare foarte bine organizată şi influentă", a explicat Hassan Abu Hanieh, expert în grupări islamiste, adăugând că insurgenţii vizează şi Regatul haşemit.

- Rivalitate între grupările islamiste

O înregistrare video postată recent pe YouTube arată un combatant al SIIL purtând o centură cu explozibil în timp ce rupe un paşaport iordanian.

"Am un mesaj pentru tiranul Iordaniei - vom veni spre voi cu moartea şi centurile cu explozibil", afirmă combatantul, care le cere iordanienilor să se alăture grupării Statul Islamic în Irak şi Levant.

De altfel, şi alte înregistrări video postate pe Youtube ameninţă Regatul haşemit că va deveni o ţintă a islamiştilor.

Mişcarea islamistă iordaniană este în general dominată de grupările rivale SIIL, susţinători ai Al-Qaida şi ai grupării siriene Frontul al-Nosra.

Majoritatea liderilor salafişti şi ideologilor islamişti susţin poziţia liderului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, care a criticat SIIL, astfel încât divergenţele amplifică rivalităţile între grupările radicale din regiune.

În acest context, un profesor universitar cu poziţii favorabile grupării al-Nosra, critică SIIL, a fost săptămâna trecută victima unei agresiuni, atribuită de liderii salafişti grupării Statul Islamic în Irak şi Levant.

"Nu avem legături cu SIIL, dar nu există nicio îndoială că gruparea are susţinători în Iordania şi nu sunt deloc puţini", asigură din închisoarea în care este deţinut Mohammad Shalabi, lider salafist iordanian, mai cunoscut sub numele de Abou Sayyaf.

- Numărul susţinătorilor islamiştilor radicali, în creştere

De altfel, Mohammed Abou Rumman, cercetător la Centrul iordanian pentru studii strategice de la Universitatea din Amman, atrage atenţia că numărul susţinătorilor islamiştilor radicali este în creştere. "Acest lucru ar trebuie să reprezinte o preocupare pentru autorităţi", a declarat el.

Potrivit agenţiei de analize geostrategice Stratfor, "tentativa SIIL de a se a se extinde în Iordania se înscrie în logica geopolitică din regiune".

"După avansul obţinut în Irak şi controlul asupra unor părţi importante din teritoriul sirian, gruparea islamistă radicală poate încerca să pătrundă în regat (...) Iordania este singura poartă disponibilă pentru SIIL", arată analiza Stratfor.

"Iordania este îngrijorată, deoarece un număr crescând de islamişti radicali înconjoară regatul. Este o ameninţare foarte serioasă", adaugă Oraib Rantawi.

De altfel, preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat duminică îngrijorarea în legătură cu faptul că insurgenţii din SIIL "şi-ar putea îndrepta atenţia asupra ţărilor aliate, în special Iordania".

Cu toate acestea, Stratfor consideră că "regimul iordanian este mult mai stabil decât cel din Siria sau din Irak, iar forţele de securitate locale şi-au dovedit eficienţa. Mai mult, Iordania se bucură de o susţinere puternică din partea SUA şi a Arabiei Saudite".

Pe de altă parte, Regatul haşemit intenţionează să respingă orice eventuală ofensivă.

"Răspundeţi cu fermitate oricărei atingeri la adresa securităţii. Folosiţi forţa maximă (...) pentru a evita orice formă de infiltrare", le-a transmis săptămâna trecută comandantul armatei iordaniene unităţilor staţionate la frontiera cu Irakul.

De asemenea, autorităţile de la Amman au adoptat în aprilie o lege foarte dură anti-terorism pentru a respinge ameninţarea islamiştilor radicali iordanieni care s-au întors în Iordania după ce au participat la luptele din Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici