Anchetă a FBI, demarată împotriva fostului lider tunisian şi a clanului său

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a demarat o anchetă preliminară referitoare la preşedintele tunisian Zine al-Abidine Ben Ali şi clanul său, căutând informaţii despre active pe care el le-ar deţine în SUA, potrivit unei persoane apropiate de caz, citată de Wall Street Journal.

10 afișări
Imaginea articolului Anchetă a FBI, demarată împotriva fostului lider tunisian şi a clanului său

Anchetă a FBI, demarată împotriva fostului lider tunisian (Foto) şi a clanului său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

FBI conduce ancheta alături de Departamentul american de Justiţie. Guvernele europene au luat deja măsuri pentru a îngheţa fonduri ale fostului lider tunisian, pe care el este suspectat că le-ar fi sustras din ţară.

După 23 de ani la conducerea ţării, Ben Ali a fugit în Arabia Saudită la 14 ianuarie, în urma unor manifestaţii populare care au durat o lună. Tunisia a emis un mandat de arestare pe numele lui Ben Ali, acuzându-l că a transferat bani ilegal în afara ţării. La o săptămână după ce a fost înlăturat de la putere, Departamentul american al Trezoreriei a avertizat instituţiile financiare în legătură cu "fluxul de active ilegale" din Tunisia.

FBI vrea să afle dacă Ben Ali deţine active în Statele Unite sau a folosit instituţiile financiare americane pentru a muta fonduri ilegale, a afirmat persoana citată. Doar atunci Statele Unite vor avea jurisdicţie pentru a-l urmări în justiţie pe Ben Ali.

Ambasada tunisiană din Washington nu a comentat aceste acţiuni.

Banca Mondială apreciază că statele în curs de dezvoltare pierd 20-40 de miliarde de dolari pe an din cauza corupţiei, fiind recuperate active furate în valoare de doar aproximativ cinci miliarde de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici