Anchetă în Rusia privind scumpirea ventilatoarelor, pe fondul caniculei

Serviciul rus împotriva monopolului (FAS) a criticat marţi creşterea recentă şi artificială a preţurilor ventilatoarelor şi aparatelor de climatizare, în condiţiile în care ţara se confruntă de mai multe săptămâni cu o caniculă fără precedent.

19 afișări
Imaginea articolului Anchetă în Rusia privind scumpirea ventilatoarelor, pe fondul caniculei

Anchetă în Rusia privind scumpirea ventilatoarelor, pe fondul caniculei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Bazându-se pe scrisorile cetăţenilor şi organizaţiilor, serviciul federal antimonopol studiază situaţia referitoare la preţurile echipamentelor de ventilare şi de climatizare, care s-a creat în iunie-iulie 2010, în mai multe regiuni ale ţării, din cauza căldurii şi secetei anormale", a precizat FAS.

"În prezent, FAS anchetează cu privire la problema creşterii importante, adesea efectuate în mai multe reprize, a preţurilor aparatelor de climatizare, ventilatoarelor şi altor echipamente, cu scopul de a crea un deficit artificial de produse de acest tip", a adăugat serviciul.

Partea occidentală a Rusiei este afectată de la începutul lui iulie de un val de căldură fără precedent, cu temperaturi care depăşesc 40 de grade. Luni, directorul serviciului meteorologic rus Aleksandr Frolov a apreciat că această caniculă este cea mai gravă înregistrată în ţară "în 1.000 de ani".

Vânzările echipamentelor de ventilaţie au înregistrat o creştere spectaculoasă, ca si preţurile lor. Ventilatoare vândute pe piaţă cu 350 de ruble (nouă euro) în iunie costau la sfârşitul lui iulie 2.500 de ruble (63 de euro). În magazinele specializate, ventilatoarele cele mai scumpe erau 8.000 de ruble (200 de euro).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici