Anchetă la o mare companie de petrol şi gaze din Croaţia. Câteva persoane au făcut un profit uriaş în plină criză energetică

Un tribunal din Zagreb a ordonat ca cinci persoane să fie plasate în arest preventiv timp de o lună pentru a fi interogate în legătură cu o presupusă afacere frauduloasă care a făcut ca firma croată de petrol şi gaze INA să piardă 1 miliard de kuna (133 de milioane de euro), a anunţat luni presa locală.

795 afișări
Imaginea articolului Anchetă la o mare companie de petrol şi gaze din Croaţia. Câteva persoane au făcut un profit uriaş în plină criză energetică

Autorităţile anticorupţie i-au arestat sâmbătă pe suspecţi, inclusiv un director al INA, în legătură cu formarea unei companii fantomă acuzate că a primit livrări la preţuri mici de la jumătatea anului 2020 până la jumătatea anului 2022, apoi le-a vândut în străinătate pentru un profit uriaş, conform Reuters.

Banda a obţinut câştiguri de 800 de milioane de kuna, pe care le-a investit în proprietăţi, a declarat agenţia antifraudă USKOK din Croaţia.

Cel mai mare acţionar al INA este compania maghiară de petrol şi gaze MOL, cu 49,08%, în timp ce guvernul croat deţine 44,84%.

Ministrul Economiei, Davor Filipovic, avea luni o întâlnire de urgenţă cu firma. "Conducerea INA va trebui să ne dea multe răspunsuri", a declarat Filipovic reporterilor, precizând că nu a avut cunoştinţă de contracte pe vremea când făcea parte din consiliul de supraveghere.

MOL a transmis într-un comunicat că a condamnat faptele, a mulţumit pentru activitatea Biroului de combatere a spălării banilor în descoperirea cazului şi a promis cooperare deplină.

Ca un prim pas, vicepreşedintele Consiliului de Supraveghere al INA, Jozsef Molnar, a solicitat o şedinţă extraordinară a Consiliului de Supraveghere pentru miercuri.

La această reuniune, membrii MOL vor propune lansarea unei investigaţii amănunţite în acest caz şi "punerea la dispoziţia autorităţilor a investigaţiei interne", a adăugat MOL.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici