Anchetatorii zborului MH17: Există "Indicii puternice" că Putin a aprobat furnizarea rachetei care doborât avionul

  • Există indicii puternice care arată că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să furnizeze racheta care a doborât zborul MH17 al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei.
  • Însă nu există nicio perspectivă realistă de a-l urmări în justiţie, au declarat miercuri anchetatorii.
960 afișări
Imaginea articolului Anchetatorii zborului MH17: Există "Indicii puternice" că Putin a aprobat furnizarea rachetei care doborât avionul

Anchetatorii au declarat că există "indicii puternice" că Putin a aprobat personal transferul rachetei către separatiştii pro-ruşi în timpul luptelor din estul Ucrainei în 2014, citând convorbiri telefonice interceptate.

Dar ancheta este suspendată deoarece "toate pistele au fost epuizate" în cazul doborârii avionului, care a dus la moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord.

Anunţul vine la mai puţin de trei luni după ce un tribunal olandez a condamnat doi ruşi şi un ucrainean pentru uciderea celor aflaţi la bordul MH17, după ce i-a judecat în absenţă.

"Există indicii puternice că preşedintele rus a decis furnizarea de Buk TELAR către separatiştii [Republicii Populare Doneţk]", a transmis într-un comunicat echipa comună de anchetă a ţărilor care investighează accidentul, potrivit The Moscow Times.

Oficialii ruşi chiar au amânat decizia de a trimite arme separatiştilor ucraineni deoarece Putin se afla la o comemorare a Zilei Z în Franţa, în iunie 2014, au afirmat anchetatorii.

Aceştia au redat o convorbire telefonică interceptată de la un consilier care spunea că amânarea a fost "pentru că există o singură persoană care ia decizia... persoana care se află în prezent la un summit în Franţa".

Putin beneficiază însă de imunitate în calitate de şef de stat, ceea ce face imposibil orice efort de urmărire penală a liderului rus, au declarat anchetatorii.

Echipa comună de anchetă este formată din membri din Olanda, Australia, Belgia, Malaezia şi Ucraina, ţările cele mai afectate de tragedie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici