Anchete pentru separatism au fost deschise pe numele unor lideri proruşi din Crimeea şi Doneţk

Justiţia ucraineană a deschis, miercuri, anchete pentru separatism pe numele unor lideri ai autorităţilor proruse din Republica Autonomă Crimeea, în sudul Ucrainei, şi a ordonat arestarea lor.

313 afișări
Imaginea articolului Anchete pentru separatism au fost deschise pe numele unor lideri proruşi din Crimeea şi Doneţk

Anchete pentru separatism au fost deschise pe numele unor lideri proruşi din Crimeea şi Doneţk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat, Parchetul General a anunţat că a deschis anchete pentru "crime împotriva statului" pe numele premierului Republicii Autonome Crimeea, Serghei Aksionov, şi a preşedintelui Parlamentului local, Volodimir Konstantinov.

Cei doi riscă pedepse de până la zece ani de închisoare.

Un tribunal a acceptat cererea de plasare în arest a celor doi oficiali, a anunţat mai târziu Parchetul.

Arestarea celor doi lideri din Crimeea pare puţin probabilă la ora actuală, regiunea fiind de facto controlată de forţele de ordine ruseşti.

Aksionov a fost desemnat premier al Republicii Autonome Crimeea la 27 februarie, după ce forţe proruse au ocupat Parlamentul local.

Alţi doi lideri vizaţi de anchete sunt comandantul şef al Marinei ucrainene, amiralul Denis Berezovski, care a depus jurământ de credinţă autorităţilor locale proruse din Crimeea după ce a fost numit în funcţie de către preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, şi Pavel Gubarev, liderul manifestanţilor din Doneţk, care au preluat controlul, miercuri, asupra administraţiei regionale din acest oraş.

Ciocniri au avut loc miercuri, la Doneţk, un oraş rusofon din estul Ucrainei, între manifestanţi proruşi şi susţinători ai noilor autorităţi de la Kiev. Aproximativ zece persoane au fost rănite în urma acestor ciocniri, care au izbucnit la sfârşitul unor manifestaţii.

După destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici, mai multe oraşe din estul Ucrainei au fost cuprinse de manifestaţii împotriva noilor autorităţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici