Anders Breivik era îngrozit când a început să împuşte tineri pe insula Utoeya

Norvegianul Anders Behring Breivik era îngrozit atunci când a început să împuşte tineri pe insula Utoeya, la 22 iulie, dar ştia că are o misiune şi a fost mulţumit că a încheiat-o cu succes, a declarat vineri un psiholog, citat de Fox News.

547 afișări
Imaginea articolului Anders Breivik era îngrozit când a început să împuşte tineri pe insula Utoeya

Anders Breivik era îngrozit când a început să împuşte tineri pe insula Utoeya (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Psihologul poliţiei care supraveghează interogatoriile lui Breivik a declarat că acesta a oferit detalii cumplite despre masacrul de pe insula Utoeya, unde a ucis 69 de persoane. "A spus că a fost foarte dificil (...), a fost îngrozitor la început pe Utoeya, la primele execuţii", a declarat Asbjorn Rachlew pentru cotidianul britanic The Times. Breivik a afirmat ulterior că era mulţumit că actele sale de violenţă au avut succes, potrivit lui Rachlew.

"Nu aştepta cu nerăbdare ziua operaţiunii pentru că ştia că îi va fi greu. Dar avea o misiune. Au fost multe planuri. A fost o muncă grea şi a avut succes. El are satisfacţia că toate pregătirile sale, toată determinarea s-au încheiat cu succes", a adăugat psihologul. Conform poliţiei, testele de sânge au arătat că acesta luase steroizi şi alte droguri înaintea atacurilor.

Potrivit avocatului său, Breivik (32 de ani) a cruţat viaţa a două persoane pe insulă deoarece păreau prea tinere. "El crede că cele două (persoane) aveau între 14 şi 16 ani. Nu voi intra în alte detalii", a declarat avocatul Geir Lippestad, pentru postul public de televiziune norvegian NRK.

Rachlew, fost detectiv criminalist, consiliază echipa care îl interoghează pe Breivik, în timp ce priveşte dintr-o altă cameră. Până în prezent, Breivik a fost interogat de cinci ori, în total peste 40 de ore. "Mărturia nu este scopul nostru. Scopul nostru este să strângem informaţii", a afirmat Rachlew. "Îl privim pe Breivik drept martorul-cheie pentur că nimeni nu cunoaşte cazul mai bine ca el", a adăugat acesta.

"Acum avem nevoie de încredere profesională între el şi noi. Cât timp ne vorbeşte despre informaţii relevante, considerăm că ne facem treaba. El răspunde la întrebările noastre. Îi spunem că avem nevoie de informaţii până la cel mai mic detaliu. El chiar încearcă să ne ofere toate detaliile", a precizat Rachlew. Breivik refuză însă să ofere informaţii despre declaraţia sa potrivit căreia mai sunt şi alte celule teroriste în Norvegia şi Europa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici