Angela Merkel l-a întrebat pe Vladimir Putin despre prezenţa sa la o defilare militară în Crimeea

Cancelarul german, Angela Merkel, a discutat cu preşedintele rus Vladimir Putin despre participarea acestuia la o paradă militară în Crimeea la 9 mai, a declarat joi şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier.

749 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel l-a întrebat pe Vladimir Putin despre prezenţa sa la o defilare militară în Crimeea

Angela Merkel si Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit presei ruse, Putin ar putea merge pentru prima dată în Crimeea de la alipirea acestei peninsule ucrainene la Rusia pentru a asista la o paradă militară la 9 mai, care comemorează victoria împotriva Germaniei naziste.

Acest proiect, neconfirmat, este foarte prost primit de Berlin într-un context de tensiuni puternice în legătură cu dosarul ucrainean.

"Cancelarul l-a întrebat direct" pe Vladimir Putin, în timpul uneia dintre conversaţiile lor telefonice şi "el a lăsat un răspuns deschis în privinţa prezenţei sale", a afirmat Steinmeier, într-un interviu acordat postului public de televiziune WDR.

"Parada militară nu este bună. Dacă Putin participă, aceasta ar complica unele lucruri care sunt deja destul de complicate", a adăugat el, referindu-se la eforturile diplomatice dificile pentru detensionarea crizei ucrainene.

"Consider că este păcat ca o astfel de zi să fie folosită într-un astfel de context tensionat pentru organizarea unei parade", a declarat marţi Merkel.

"Ziua de 9 mai este una incredibil de importantă, legată de victoria împotriva naţionalism-socialismului (...). Eu însămi eram la Moscova în urmă cu patru ani de 9 mai pentru că era important pentru mine (să demonstrez) că noi am înţeles istoria şi că aceasta nu trebuie să se repete", a adăugat ea.

Alipirea Crimeei la Rusia, care a avut loc după preluarea puterii de către autorităţile proeuropene de la Kiev, este la originea celei mai grave crize dintre ruşi şi occidentali de la sfârşitul Războiului Rece, care nu a încetat de atunci să degenereze, cu extinderea tulburărilor în estul Ucrainei, care în prezent este în pragul războiului civil.

Putin a propus miercuri un "dialog" în Ucraina, prevăzând oprirea operaţiunii militare în curs în sud-est în schimbul unei amânări a "referendumului" anunţat pentru duminică în estul ţării pe tema unei "declaraţii de independenţă" a republicii autoproclamate Doneţk. Dar propunerea sa a fost respinsă joi de cele două părţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici