Angela Merkel, păzită de foşti agenţi ai STASI

Doi dintre poliţiştii care asigură paza reşedinţei de rezervă a cancelarului german, Angela Merkel, în apropiere de Berlin, sunt foşti ofiţeri ai poliţiei secrete est-germane, STASI, relevă, vineri, o anchetă a televiziunii germane.

43 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel, păzită de foşti agenţi ai STASI

Cancelarul German Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi poliţişti fac parte în prezent din unitatea care asigură paza permanentă a micii reşedinţe a cancelarului situată la Uckermark, o regiune rurală la nord de Berlin, potrvit postului de televiziune ARD.

Unul dintre ei aparţinea Diviziei a III-a a Securităţii de Stat (STASI) din fosta RDG, în atribuţiile căreia intrau cu precădere supravegherea comunicaţiilor telefonice în Germania de Vest, potrivit anchetei menţionate.

În total, peste 100 de membri din fosta poliţie secretă au fost transferaţi în structurile poliţiei landului Brandenburg, unde se află şi localitatea Uckermark, potrivit ARD.

Angela Merkel a copilărit în RDG, stat care a dispărut odată cu reunificarea germană din 1990, la un an după căderea Zidului Berlinului.

Circa 175.000 de persoane au colaborat ocazional cu STASI, iar 91.000 erau angajaţi permanenţi ai redutabilei poliţii.

După căderea Zidului Berlinului au fost păstrate circa 180 de kilometri de dosare, adică patru milioane de fişe referitoare la o populaţie est-germană de 17 milioane de locuitori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici