Angela Merkel, primită cu fast la Washington

Statele Unite o primesc, marţi, cu fast pe cancelarul german Angela Merkel, care va merge la Casa Albă înainte de a rosti un discurs solemn în faţa Congresului, la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

41 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel, primită cu fast la Washington

Angela Merkel, primită cu fast la Washington (Imagine: Medafax Foto/AFP)

Angela Merkel, care se află în prima vizită la Washington după ce a câştigat alegerile legislative din septembrie, urma să sosească luni seară în capitala federală americană.

Marţi dimineaţa, ea va fi primită la Casa Albă de către preşedintele Barack Obama pentru a discuta despre dosarul afgan, cel iranian, dar şi despre schimbările climatice şi criza economică, despre care cei doi lideri cred că nu a fost încă depăşită.

Cu această ocazie, Merkel va aduce în discuţia cu Barack Obama subiectul reglementării pieţelor financiare.

"La Berlin, există temeri potrivit cărora Washingtonul ar putea fi mai puţin riguros în realizarea reformelor şi s-ar putea întoarce la vechile reguli de supraveghere (a pieţei)", a avertizat Jackson Janes, din cadrul Institutului american de studii contemporane privind Germania, cu sediul la Washington.

Ulterior, Angela Merkel se va deplasa la Capitoliu pentru a se adresa oficialilor din cadrul Senatului şi Camerei Reprezentanţilor, reuniţi în Congres, cu ocazia unui discurs în care se va aminti despre căderea Zidului Berlinului, cu câteva zile înainte de cea de-a 20-a aniversare a acestui eveniment istoric.

Rostirea unui discurs în faţa Congresului rămâne o onoare rareori acordată, în special unui lider străin. Merkel, care a crescut în Republica Democrată Germană (comunistă), va fi al doilea lider german care ia cuvântul în faţa congresmanilor americani după Konrad Adenauer în 1957. Acesta s-a adresat însă separat celor două Camere.

Această vizită efectuată "la prieteni adevăraţi" va fi ocazia "de a mulţumi Statelor Unite" pentru faptul că au "sprijinit cu mult entuziasm şi afecţiune" procesul de reunificare a Germaniei, realizat în urmă cu 20 de ani prin deschiderea graniţelor dintre RDG şi RFG (Republica federală germană).

Joi, noul ministru german de Externe, liberalul Guido Westerwelle, se va deplasa, de asemenea, la Washington, pe urmele lui Merkel. El ar putea aborda subiectul retragerii ultimelor arme atomice ale americanilor care sunt depozitate pe teritoriul Germaniei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici