Ankara a oferit acces la asistenţă consulară jurnalistului publicaţiei Die Welt arestat în ianuarie

Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, a mulţumit omologului său turc după ce Ankara a permis accesul la asistenţă consulară unui jurnalist turco-german al publicaţiei Die Welt care a fost arestat în ianuarie, fiind prima evoluţie pozitivă după săptămâni de fricţuni între cele două ţări.

187 afișări
Imaginea articolului Ankara a oferit acces la asistenţă consulară jurnalistului publicaţiei Die Welt arestat în ianuarie

Ankara a oferit acces la asistenţă consulară jurnalistului publicaţiei Die Welt arestat în ianuarie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Sigmar Gabriel a declarat că făcut presiuni în legătură cu acest caz în cursul discuţiilor directe cu Mevlut Cavusoglu, şeful diplomaţiei turce, care au avut loc vineri cu ocazia reuniunii miniştrilor de Externe din statele membre NATO, potrivit The Associated Press.

"În această dimineaţa (luni), Turcia a confirmat oficial că vom primi mâine acces la Deniz Yucel pentru a putea stabili starea acestuia după mai multe zile dificile petrecute în custodie", a afirmat Gabriel, potrivit unui comunicat.

Anterior, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a sugerat că jurnalistul publicaţiei Die Welt este un spion german şi "reprezentant" al grupării teroriste Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Deniz Yucel, un corespondent din Turcia al publicaţiei germane Die Welt, a fost reţinut la finalul lunii ianuarie, fiind suspectat de apartenenţă la o organizaţie teroristă, răspândirea propagandei teroriste şi folosirea ilegală a unor date.

În luna septembrie 2016, Yucel a scris un articol pentru Die Welt în legătură cu folosirea de către autorităţile turce a troll-ilor pe reţelele sociale. Articolul avea la bază emailuri publicate de WikiLeaks şi un grup local de hackeri numit Red Hack.

O parte din aceste emailuri păreau să provină din corespondenţa primită de ministrul turc al Energiei, Berat Albayrak, ginerele preşedintelui Recep Erdogan.

Red Hack este considerată drept o organizaţie teroristă în Turcia.

Cancelarul german Angela Merkel a denunţat drept "dezamăgitoare" decizia de arestare preventivă a jurnalistului, adăugând că autorităţile germane vor continua să facă presiuni pentru ca jurnalistul să beneficieze de un tratament corect.

Un număr semnificativ de jurnalişti turci au fost arestaţi în urma măsurilor de epurare luate de Ankara după lovitura de stat eşuată din luna iulie, autorităţile spunând că aceste măsuri sunt necesare în contextul ameninţărilor de securitate cu care se confruntă ţara, în timp ce criticii spun că Erdogan se foloseşte de această situaţie pentru a elimina opoziţia faţă de regimul său.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici