Ankara ameninţă cu o incursiune militară în nordul Irakului - AFP

Ankara a avertizat, sâmbătă, că ar putea trimite trupe în nordul Irakului dacă discuţiile cu irakienii şi americanii, prevăzute să aibă loc după alegerile de duminică, din Turcia, nu vor soluţiona problema rebelilor kurzi care au baze în nordul Irakului, relatează AFP.

2 afișări
Imaginea articolului Ankara ameninţă cu o incursiune militară în nordul Irakului - AFP

Ankara ameninţă cu o incursiune militară în nordul Irakului - AFP

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că l-a invitat pe omologul său irakian, Nuri al-Maliki, să vină la Ankara după alegerile legislative din Turcia, pentru a discuta despre această problemă.

Turcia afirmă că nu mai suportă ca rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) să continue să beneficieze de protecţie în zonele kurde din nordul Irakului, deşi Statele Unite au plasat PKK pe lista organizaţiilor teroriste.

Ankara îi acuză pe kurzii din Irak că îi ajută pe rebeli cu arme şi explozibili şi doreşte discuţii trilaterale pentru soluţionarea problemei.

Intensificarea atacurilor PKK de la începutul anului a reprezentat una dintre temele campaniei electorale, opoziţia acuzând Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), al premierului Erdogan, care conduce în sodajele de opinie, că nu promovează o politică suficient de dură faţă de rebeli.

Peste 37.000 de persoane au fost ucise de când PKK a demarat insurecţia armată, în 1984, care are ca obiectiv câştigarea independenţei estului şi sud-estului Turciei, cu o populaţie majoritar kurdă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici