Ankara cere să i se deschidă drumul către aderarea la UE. Ministrul turc de Externe: Uniunea Europeană nu poate fi un actor cu adevărat global fără Turcia

Ministrul turc de Externe Hakan Fidan, a reafirmat miercuri hotărârea ţării sale de a adera la Uniunea Europeană şi a îndemnat blocul celor 27 de membri să ia măsuri curajoase pentru a avansa în cazul aceastei candidaturi.

486 afișări
Imaginea articolului Ankara cere să i se deschidă drumul către aderarea la UE. Ministrul turc de Externe: Uniunea Europeană nu poate fi un actor cu adevărat global fără Turcia

Hakan Fidan a făcut aceste comentarii în cadrul unei conferinţe de presă cu cel mai înalt oficial al UE pentru Extindere. Întâlnirea lor de la Ankara a avut loc în contextul în care Turcia încearcă să amelioreze relaţiile sale tensionate cu UE, informează AP.

"Uniunea Europeană nu poate fi un actor cu adevărat global fără Turcia", a declarat Fidan. "Este vital ca drumul către aderarea Turciei la UE să fie curăţat şi ca perspectiva de aderare să fie revitalizată".

"Aşteptarea noastră este ca aceştia să dea dovadă de determinarea necesară pentru a face să avanseze relaţiile noastre şi să fie capabili să acţioneze cu mai mult curaj", a adăugat el.

Turcia, care se află la graniţa dintre Europa şi Asia, a devenit candidat la aderarea la UE în 1999 şi a început negocierile de aderare în 2005.

Cu toate acestea, negocierile au intrat în impas în 2018 din cauza regresului democratic al Turciei şi a erodării statului de drept sub conducerea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, precum şi din cauza disputelor sale cu Cipru, membru al UE. De asemenea, multe persoane din cadrul UE se opun perspectivei de a admite această ţară predominant musulmană, în cadrul grupului.

Eforturile Turciei de a îmbunătăţi relaţia cu Uniunea Europeană vin în contextul în care economia sa se confruntă cu mari probleme. Lira turcească a scăzut în raport cu dolarul şi cu alte valute, iar inflaţia ridicată a făcut ca gospodăriile să se lupte pentru a-şi permite bunuri de bază.

Oliver Varhelyi, comisarul UE pentru Vecinătate şi Extindere, a cerut Turciei să întreprindă reforme democratice.

"Negocierile pentru aderare sunt în impas. Iar pentru ca acestea să fie remobilizate, există criterii foarte clare stabilite de Consiliul European care trebuie abordate. Aceste criterii sunt legate de democraţie şi de statul de drept", a declarat el.

"O foaie de parcurs credibilă care să ducă mai departe aceste reforme... ar putea cu siguranţă să declanşeze o nouă discuţie între liderii (UE) care sunt cei care trebuie să schimbe actualul status quo", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici