Ankara dezminte că militari turci ar fi intrat în Siria şi că intenţionează să trimită trupe

Ministrul turc al Apărării Ismet Yilmaz a dezminţit informaţii potrivit cărora militari turci ar fi pătruns în Siria, în weekend, şi a anunţat că Ankara nu intenţionează să trimită trupe în ţara vecină, potrivit presei turce, relatează Reuters în pagina electronică.

757 afișări
Imaginea articolului Ankara dezminte că militari turci ar fi intrat în Siria şi că intenţionează să trimită trupe

Ankara dezminte că militari turci ar fi intrat în Siria şi că intenţionează să trimită trupe (Imagine: Hepta / Mediafax Foto)

Guvernul sirian a acuzat că militari turci s-ar afla printre aproximativ 100 de persoane înarmate care au intrat pe teritoriul Siriei sâmbătă, împreună cu 12 camioane la bordul cărora se aflau mitraliere grele, într-o operaţiune vizând consolidarea insurgenţilor care luptă la Damasc.

"Nu este adevărat. Niciun militar turc nu a intrat în Siria", a răspuns Yilmaz, într-o audiere în faţa unei comisii parlamentare turce, când a fost întrebat despre aceste acuzaţii formulate de către Ministerul sirian de Externe într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU.

Armata turcă a bombardat în weekend ţinte aparţinând miliţiei kurde YPG, în nordul Siriei, după ce gruparea a cucerit o bază aeriană situată la nord de Alep, complicând şi mai mult conflictul la frontiera de sud a Turciei, o ţară membră NATO.

Ankara consideră YPG drept o organizaţie teroristă şi un braţ al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă de 31 de ani pentru a obţine autonomia în sud-estul Turciei. Washingtonul, care nu consideră YPG o organizaţie teroristă, susţine această grupare în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria.

Premierul Ahmet Davutolgu a cerut ca YPG să se retragă din zonele pe care le-a cucerit de la rebeli sirieni.

Preşedintele american Barack Obama a îndemnat duminică Rusia să pună capăt bombardamentelor asupra rebelilor "moderaţi" din Siria, în cadrul susţinerii pe care i-o oferă preşedintelui sirian Bashar al-Assad, un aliat mai vechi al Moscovei, o campanie pe care Occidentul o denunţă drept un obstacol major în eforturile de a pune capăt războiului din această ţară.

Yilmaz a dezminţit, de asemenea, informaţii potrivit cărora aeronave saudite ar fi sosit la baza aeriană turcă de la Incirlik, pentru a lupta împotriva militanţilor din cadrul Statului Islamic, însă a anunţat că s-a ajuns la o decizie ca Arabia Saudită să trimită patru avioane de tip F-16.

Un militar turc a fost ucis duminică seara, în confruntări, la frontiera cu Siria, între forţe de securitate turce şi un grup care încerca să pătrundă în mod ilegal pe tertoriul turc, a anunţat armata într-un comunicat.

Armata - care reţine frecvent persoane ce trec în şi revin din Siria - a anunţat luni, într-un comunicat, că această confruntare armată a avut loc duminică sera, la ora locală 19.15 (19.15, ora României) în zona Yayladagi, în provincia Hatay.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici