Antony Blinken, secretarul de stat american: orice decizie privind negocierile cu Rusia aparţine ucrainenilor

Ucraina va lua decizia privind eventualele negocieri cu Rusia, a declarat sâmbătă secretarului de stat american Antony Blinken, potrivit Reuters.

995 afișări
Imaginea articolului Antony Blinken, secretarul de stat american: orice decizie privind negocierile cu Rusia aparţine ucrainenilor

Antony Blinken, secretarul de stat american: orice decizie privind negocierile cu Rusia aparţine ucrainenilor

Ucraina ar urma să decidă calendarul şi conţinutul oricărui cadru de negociere cu Rusia, potrivit secretarului de stat Antony Blinken. Acesta s-a întâlnit sâmbătă cu ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba, la Phnom Penh.

Blinken a discutat şi despre angajamentul de neclintit al SUA de a asista Ucraina în atenuarea efectelor atacurilor Rusiei asupra infrastructurii critice în apropierea iernii, inclusiv despre accelerarea ajutorului umanitar.

„Secretarul a reiterat că momentul şi conţinutul oricărui cadru de negociere rămâne decizia Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Washington Post a scris săptămâna trecută că administraţia Biden îi încuraja în privat pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia şi să renunţe la refuzul lor public de a se angaja în discuţii de pace dacă preşedintele Vladimir Putin nu este înlăturat de la putere.

Ziarul a citat surse familiare cu discuţiile, care au explicat că solicitarea oficialilor americani nu a avut ca scop împingerea Ucrainei la masa negocierilor, ci o încercare calculată de a se asigura că Kievul îşi menţine sprijinul altor naţiuni care se tem că războiul se va prelungi.

În timpul întâlnirii de sâmbătă, Blinken şi Kuleba au reafirmat importanţa reînnoirii unui acord care să permită Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră. Actualul acord expiră sâmbăta viitoare.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, 10 milioane de tone de cereale şi alte alimente au fost exportate din Ucraina în cadrul acordului de la Marea Neagră convenite în iulie, contribuind la evitarea unei crize alimentare globale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici