Antreprenor francez: „Emmanuel Macron este considerat arogant, iar Marine Le Pen este înfricoşătoare”

  • Votarea începe la 06:00 GMT, primele rezultate vor fi publicate la 18:00 GMT.
  • Macron este în fruntea sondajelor de opinie.
  • Francezii au de ales între centrişti pro-europeni şi eurosceptici de extremă dreapta.
1638 afișări
Imaginea articolului Antreprenor francez:  „Emmanuel Macron este considerat arogant, iar Marine Le Pen este înfricoşătoare”

Sursa Foto- Hepta

Franţa votează duminică.

Alegătorii vor decide dacă preşedintele pro-european şi centristul Emmanuel Macron îşi păstrează funcţia sau este eliminat de euroscepticul de extremă-dreapta Marine Le Pen, ceea ce ar echivala cu un cutremur politic. 

Sondajele de opinie din ultimele zile i-au oferit lui Macron un avans solid şi uşor în creştere, deoarece analiştii au afirmat că Le Pen - în ciuda eforturilor ei de a-şi atenua imaginea de politician extremist - a rămas neplacută pentru mulţi.

Dar o victorie surpriză a lui Le Pen nu poate fi exclusă în totalitate, având în vedere numărul mare de alegători care sunt indecişi, transmite Reuters

Întrucât sondajele arată că niciunul dintre candidaţi nu poate conta pe destui susţinători,  va depinde de cohorta de alegători indecişi.

Dacă Le Pen câştigă, probabil că s-ar produce acelaşi sentiment de tulburare politică uluitoare ca şi votul britanic pentru părăsirea Uniunii Europene sau alegerea americană a lui Donald Trump în 2016. 

Problema e că victoria lui Le Pen în situaţia actuală (criza economică post-pandemică şi războiul din Ucraina) ar fi catastrofală. 

Secţiile de votare se deschid la 08:00 (ora Franţei) şi se închid la 20:00 (ora Franţei).  

„Fiecare dintre ei are o slăbiciune uriaşă”, a spus Bernard Sananes, un antreprenor francez . „Emmanuel Macron este considerat arogant, iar Marine Le Pen este înfricoşătoare”.

Macron, în vârstă de 44 ani, câştigător al alegerilor de acum cinci ani, a avertizat despre izbucnirea unui „război civil” în cazul în care Le Pen câştiga alegerile pentru că vrea interzicerea purtării baticulului musulman în public. 

Le Pen, în vârstă de 53 de ani, şi-a concentrat campania pe creşterea costului vieţii în a şaptea cea mai mare economie a lumii, despre care mulţi francezi spun că s-a înrăutăţit odată cu creşterea preţurilor globale la energie. Ea s-a concentrat, de asemenea, asupra stilului de conducere abraziv al lui Macron, despre care spune că arată un dispreţ elitist faţă de oamenii obişnuiţi.

„Întrebarea de duminică este simplă: Macron sau Franţa”, a spus ea într-un miting în oraşul Arras. 

Mesajul lui Le Pen a rezonat la mulţi alegători.

"Este aproape de oameni. Ea poate să ofere cu adevărat putere de cumpărare oamenilor, să-i facă pe oameni să zâmbească, să le ofere oamenilor oxigen", a declarat gardianul închisorii Erika Herbin, în vârstă de 43 de ani, după miting.

Alţii, precum Ghislaine Madalie, coafor din Auxerre, în centrul Franţei, nu sunt de acord.

Madalie a spus că îl va vota pe Macron după ce l-a susţinut pe Jean-Luc Melenchon în primul tur de pe 10 aprilie, de teamă că Le Pen ar putea deveni preşedinte. Dar ea a adăugat că mulţi dintre clienţii ei l-ar vota pe candidatul de extremă dreapta pentru că nu-l plac pe Macron.

„Mi se pare dezastruos pentru că este rasistă”, a spus Madalie, 36 de ani, a cărei familie are rădăcini în Maroc despre Le Pen. „Sunt îngrijorat, pentru mine şi pentru copiii mei”.

Le Pen, care a fost criticată şi de Macron pentru admiraţia ei din trecut faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, respinge acuzaţiile de rasism. Ea a spus că planurile ei de a acorda prioritate cetăţenilor francezi pentru locuinţe sociale şi locuri de muncă şi de a renunţa la o serie de prestaţii sociale pentru străini, ar beneficia toţi francezii, indiferent de religia sau originile lor.

Jean-Daniel Levy, de la Harris Interactive, a declarat că sondajele de opinie au arătat că este puţin probabil ca Le Pen să câştige.

Dacă Macron va câştiga, se va confrunta cu un al doilea mandat dificil, cu proteste probabil faţă de planul său de a continua reformele pro-business, inclusiv creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 65 de ani.

Le Pen ar încerca să facă schimbări radicale în politicile interne şi internaţionale ale ţării, iar protestele de stradă ar putea începe imediat. Undele de şoc ar fi resimţite în toată Europa şi nu numai.

Oricine va câştiga, o primă provocare majoră va fi câştigarea alegerilor parlamentare din iunie pentru a asigura o majoritate viabilă pentru a-şi implementa programele electorale. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici