Apariţia unor caiete şcolare cu imaginea lui Iosif Stalin generează un scandal în Rusia

Apariţia în Rusia a unor caiete şcolare cu imaginea lui Iosif Stalin, în cadrul unei serii cu "marile nume" ale istoriei ruse, a generat sâmbătă reacţii ferme din partea apărătorilor drepturilor omului.

178 afișări
Imaginea articolului Apariţia unor caiete şcolare cu imaginea lui Iosif Stalin generează un scandal în Rusia

Apariţia unor caiete şcolare cu imaginea lui Iosif Stalin generează un scandal în Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aceasta este o profanare a istoriei noastre, a suferinţelor îndurate de poporul nostru sub conducerea acestui individ", a reacţionat la postul de radio Ecoul Moscovei Svetlana Ganuşkina, o reprezentantă a organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Memorial.

La acelaşi post de radio, un reprezentant al editurii Alt, Dmitri Krasnikov, a apărat decizia societăţii de a publica aceste caiete, vândute la librărie sub acelaşi ca titlu ca acelea pe care figurează portretul împărătesei Ecaterina a II-a sau al compozitorului Serghei Raşmaninov.

"Nu putem ignora rolul lui Stalin. Putem să discutăm despre această personalitate, să o criticăm, dar ea a existat, este istoria Rusiei pe care copiii o învaţă la şcoală", a declarat el.

Ganuşkina a apreciat că astfel de iniţiative arată un "refuz (al Rusiei) de a-şi accepta istoria".

Mai multe personalităţi politice au condamnat de asemenea această iniţiativă a editurii.

Nostalgia unei ţări conduse cu mână de fier rămâne prezentă în Rusia, unde procesul de reevaluare a istoriei început la căderea regimului sovietic în 1991 nu a fost dus până la capăt, potrivit militanţilor ruşi pentru drepturile omului.

În mai 2010, preşedintele Dmitri Medvedev a denunţat regimul "totalitar" al URSS şi crimele "impardonabile" comise de Stalin.

În acelaşi timp, mai multe manuale de istorie destinate universităţilor continuă să-i dea o apreciere pozitivă lui Stalin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici