Aproape 2.000 de medici din Slovacia se pregătesc să demisioneze, din cauza salariilor mici

Spitalele din Slovacia se pregătesc să facă faţă demisiei a aproximativ 2.000 de medici la 1 decembrie, nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor şi de condiţiile dificile de muncă.

258 afișări
Imaginea articolului Aproape 2.000 de medici din Slovacia se pregătesc să demisioneze, din cauza salariilor mici

Aproape 2.000 de medici din Slovacia se pregătesc să demisioneze, din cauza salariilor mici (Imagine: Mediafax Foto)

"Din cei aproximativ 2.400 de medici care şi-au prezentat iniţial demisia, puţin sub 2.000 au ameninţat pentru moment să înceteze activitatea pe 1 decembrie", a anunţat putătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Katarina Zollerova.

Guvernul urma să se reunească luni seara pentru a analiza situaţia şi, eventual, pentru a decreta starea de urgenţă pentru a-i obliga pe medici să continue munca.

"Sistemul de sănătate slovac se prăbuşeşte chiar şi fără demisia în masă a medicilor", a declarat vicepreşedintele Asociaţiei sindicatelor medicale (LOZ), Peter Visolajsky. "Spitalele au prea puţine efective şi nu sunt destui doctori tineri pentru că această muncă nu este atractivă pentru tineri. O treime din studenţii la medicină nu vor să rămână în Slovacia după obţinerea diplomei", a mai adăugat el.

Conform acestuia, salariul mediu lunar al unui tânăr doctor în Slovacia variază între 550 şi 600 de euro, iar cel al unui specialist cu experienţă între 1.000 şi 1.200 de euro.

Ministrul a propus o creştere medie de 300 de euro pe lună, dar sindicatele cer ca salariile medicilor să reprezinte de 1,5 până la trei ori salariul mediu în Slovacia (760 euro), în funcţie de experienţă şi formare.

"Orice creştere dincolo de cea propusă de 300 de euro ar fi o măsură populistă şi iresponsabilă, deoarece Guvernul nu dispune de mijloace", a declarat luni ministrul Sănătăţii, Ivan Uhliarik.

Guvernul în exerciţiu, condus de Iveta Radicova, încearcă să menţină deficitul finanţelor publice sub control, în timp ce creşterea economică a Slovaciei, foarte dependentă de exporturi, este de aşteptat să încetinească la 1,7 la sută în 2012, după 3 la sută în anul curent.

Slovacia, membră a zonei euro din 2009, a luat măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul public sub 3 la sută din PIB în 2013, faţă de 4,9 la sută în anul curent, pentru a îndeplini obiectivul zonei euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici