Aproape jumătate dintre irlandezi ar vota în favoarea tratatului bugetar european - sondaj

Aproape jumătate dintre irlandezi s-ar pronunţa în favoarea tratatului bugetar încheiat de 25 de state UE pentru a evita intrarea Europei într-o nouă criză a datoriilor, în cadrul unui referendum, conform unui sondaj care va fi publicat duminică.

77 afișări
Imaginea articolului Aproape jumătate dintre irlandezi ar vota în favoarea tratatului bugetar european - sondaj

Aproape jumătate dintre irlandezi ar vota în favoarea tratatului bugetar european - sondaj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

The Sunday Business Post arată că după datele Institului de sondaje Red C, 49 la sută dintre irlandezi ar vota pentru tratat, 33 la sută s-ar opune, iar 18 la sută sunt indecişi.

Premierul Enda Kenny a anunţat un referendum cu privire la acest tratat care prevede sancţiuni împotriva statelor care nu reuşesc să îşi echilibreze bugetele.

Nicio dată nu a fost încă fixată pentru referendum.

Derularea consultărilor va fi urmărită cu atenţie de partenerii Irlandei din cadrul Uniunii Europene. Aceasta a provocat deja reacţii în cadrul Europei cu ocazia ratificării tratatelor de la Nisa şi Lisabona.

În noiembrie 2010, Irlanda a solicitat 85 de miliarde de euro de la UE şi FMI în timp ce volumul datoriei sale şi a problemele cu deficitul bugetar au plasat-o în pragul falimentului.

Toate statele care nu ratifică noul tratat - ce intră în vigoare după ce 12 state l-au ratificat - nu vor mai obţine împrumuturi de la UE.

Partidul lui Enda Kenny, Fine Gael precum şi partenerul său în coaliţia de guvernare, sunt în favoarea tratatului la fel ca şi principalul partid de opoziţie, Fianna Fail.

Partidul republican Sinn Fein, partidul socialist şi anumiţi deputaţi independenţi sunt împotrivă.

Sondajul a fost realizat luni, marţi şi miercuri pe un eşantion de 1.000 de persoane din întreaga ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici