Aproximativ 170 de opozanţi ruşi, reţinuţi pentru proteste la Moscova şi Sankt-Petersburg

Aproximativ 170 de opozanţi, între care scriitorul Eduard Limonov, au fost reţinuţi duminică în timp ce încercau să participe la manifestaţiile neautorizate de la Moscova şi Sankt-Petersburg, pentru a protesta faţă de modul în care s-au desfăşurat alegerile legislative, a anunţat poliţia.

263 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 170 de opozanţi ruşi, reţinuţi pentru proteste la Moscova şi Sankt-Petersburg

Aproximativ 170 de opozanţi ruşi, reţinuţi pentru proteste la Moscova şi Sankt-Petersburg (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Peste 100 de persoane au fost arestate în piaţa Triumfalnaia (locul de reuniune preferat de opoziţia radicală) după multiple avertismente cu privire la caracterul ilegal al manifestaţiei", a declarat poliţia din Moscova, citată de agenţia Interfax.

Scriitorul controversat Eduard Limonov, care şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2012, a fost reţinut în timp ce se apropia de locul reuniunii.

"Ruşine, Limonov - preşedinte!", au scandat susţinătorii săi.

Reuniţi de la ora 18.00 (16.00 ora României), manifestanţii de la Moscova au venit să protesteze faţă de modul în care s-au desfăşurat alegerile legislative organizate duminică şi câştigate de partidul premierului Vladimir Putin, Rusia Unită, potrivit sondajelor realizate de ieşirea de la urne.

Au fost lansate fumigene în mai multe rânduri, în timp ce poliţia încerca să disperseze manifestanţii.

"Nimeni nu mi-a zis să vin aici, am venit singur. Am simţit că trebuie să vin pentru că m-am săturat. Mi-a ajuns. Nu mai vreau", a declarat Vill, un bătrân care participa la reuniunea din capitala rusă.

"Sper că, poate nu eu, dar cel puţin copiii mei, nepoţii mei vor putea fi liberi", a adăugat el.

La rândul său, un student în vârstă de 22 de ani, Filipp Piankovski, a declarat: "Nu sunt de acord cu puterea din Rusia şi cu regimul Putin. Este revoltător. Este încă un stat autoritar. Asta s-a mai întâmplat în Rusia. Este momentul să se termine".

La Sankt-Petersburg, 70 de opozanţi care încercau să organizeze o manifestaţie neautorizată la Gostini Dvor, în centrul oraşului, au fost, de asemenea, arestaţi, a declarat pentru AFP Viaceslav Stepcenko, purtător de cuvânt al poliţiei.

"Alegerile voastre sunt o farsă", strigau cei aproximativ 400 de manifestanţi din acest al doilea oraş ca mărime din Rusia.

"Alegerile fără opoziţie sunt o infracţiune", se putea citi pe o pancartă a unui manifestant.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici