Arabia Saudită avertizează asupra riscului izbucnirii unui "RĂZBOI CIVIL" în Irak

Ministrul saudit de Externe, prinţul Saoud Al-Fayçal, a avertizat miercuri asupra riscului izbucnirii unui "război civil" în Irak, care va destabiliza regiunea.

4640 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită avertizează asupra riscului izbucnirii unui "RĂZBOI CIVIL" în Irak

Arabia Saudită avertizează asupra riscului izbucnirii unui "război civil" în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia extrem de periculoasă din Irak poartă premisele unui război civil căruia nu-i putem prevedea nici evoluţia şi nici consecinţele asupra regiunii", a avertizat şeful diplomaţiei monarhiei sunnite.

Prinţul Saoud, care susţinea un discurs în deschiderea unei reuniuni a Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), a denunţat din nou "politica de excludere confesională" a sunniţilor aplicată, în opinia Ryiadului, de către premierul irakian Nuri al-Maliki.

Guvernul irakian a acuzat marţi Arabia Saudită că susţine financiar grupări insurgente sunnite care efectuează o ofensivă în Irak şi s-a plasat de partea "terorismului".

Aceste acuzaţii au fost formulate la o zi după ce Guvernul saudit l-a acuzat în termeni foarte fermi, într-un comunicat, pe al-Maliki că este vinovat de aducerea Irakului pe marginea unei prăpastii, prin politica sa de excludere a sunniţilor.

În doar o săptămână, insurgenţi suniţi şi combatanţi din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au preluat controlul asupra celui de-al doilea oraş irakian - Mosul - şi unei mari părţi din provincia a cărui capitală este - Ninive, asupra oraşului Tikrit şi altor sectoare din provinciile Salaheddine, Diyala (est) şi Kirkuk (nord).

Prinţul Saoud a mai declarat că, în Siria, criza a luat o "întorsătură periculoasă", în urma eşecului Conferinţei de Pace Geneva II, care a avut loc la începutul lui 2014.

"Au loc şi mai multe violenţe şi genocide comise de către regim" şi "o diminuare a şanselor de a ajunge la un acord politic", a spus el.

"Situaţia ar putea să se degradeze şi mai mult (...) în cazul în care comunitatea internaţională nu adoptă o poziţie fermă pentru a pune capăt masacrelor", a avertizat şeful diplomaţiei saudite.

Ministrul saudit, a cărui ţară susţine rebeliunea aflată în război cu regimul preşedintelui Bashar al-Assad, a îndemnat la înarmarea "sirienilor pentru a li se permite să se apere" şi la acordarea unei asistenţe umanitare civililor afectaţi de conflict.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici