Arabia Saudită nu renunţă la cursul de schimb fix; Preţul petrolului îşi continuă creşterea

Revenirea preţului petrolului la aproape 40 de dolari barilul i-a făcut pe investitori să îşi piardă speranţele că Arabia Saudită va ridica rata de schimb fixă plasată pe monedă, ducând la pierderi majore celor care au pariat că saudiţii îşi vor devaloriza riyal-ul după trei decenii, scrie Reuters

1338 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită nu renunţă la cursul de schimb fix; Preţul petrolului îşi continuă creşterea

Arabia Saudită nu renunţă la cursul de schimb fix; Preţul petrolului îşi continuă creşterea (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Contractele folosite pentru a specula rata de schimb în regat pentru următoarele 12 luni au scăzut la cel mai jos nivel din noiembrie. Un pariu riscant în ianuarie de 1 milion de dolari pe riyal a adus investitorilor pierderi de peste 18.000 de dolari, conform calculelor Bloomberg.

Mai multe fonduri de investiţii din SUA au pariat în februarie pe faptul că Arabia Saudită îşi va devaloriza riyal-ul.

Petrolul - cea mai mare sursă de venit pentru Arabia Saudită - se îndreaptă spre a doua creştere din această lună. Moneda saudită, riyal-ul, s-a tranzacţionat la o rată de 3,75 dolari încă din 1986, în condiţiile în care autorităţile saudite au luat măsuri pentru a face dificilă specula cu valuta.

"Noi am spus că cei care vor paria pe o devalorizare a riyal-ului vor fi dezamăgiţi. Rata fixă nu a fost scoasă de peste 30 de ani, atât în perioade cu preţ ridicat la petrol, cât şi când a scăzut. Nu ştiu de ce ar crede cineva că autorităţile îşi vor schimba politica”, a spus Simon Williams, un economist al băncii britanice HSBC.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici