- Home
- Externe
- LONDRA, (26.02.2016, 12:12)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Iran propune Europei petrol la schimb cu produse rafinate, din cauza dificultăţilor la plăţi bancare
Iran propune companiilor din Europa plata livrărilor de petrol în produse petroliere rafinate, întrucât unii clienţi ai Teheranului au încă probleme la procesarea plăţilor bancare, chiar dacă sancţiunile impuse din cauza programului nuclear al ţării au fost ridicate.
2012 afișări

Iran propune Europei petrol la schimb cu produse rafinate, din cauza dificultăţilor la plăţi bancare (Imagine: Shutterstock)
Compania petrolieră de stat din Iran (National Iranian Oil Co) recurge la acest tip de schimburi, întrucât unele restricţii financiare generate de SUA pun încă piedici relaţiilor comerciale, au declarat mai mulţi oficiali iranieni pentru Bloomberg.
Hellenic Petroleum (Grecia) a întâmpinat dificultăţi să-şi asigure transporturi de petrol, deorece băncile nu vor să proceseze plăţile, au declarat surse apropiate situaţiei.
Iran vrea să recâştige cotă de piaţă în Europa şi să-şi crească exporturile către Asia, după ce în ianuarie au fost eliminate sancţiunile impuse ţării din cauza programului nuclear. Primul transport de petrol către Europa începând din anul 2012 a fost încărcat în februarie, petrolul fiind destinat companiei franceze Total.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un colegiu din China încurajează dragostea. Oferă o săptămână de vacanță pentru elevii majori
-
Administraţia SUA se declară "profund preocupată" de arestarea unui jurnalist american în Rusia
-
Urmatoarea criză bancară mondială nu va semăna cu nimic ceea ce a văzut lumea în 2008
-
Casa Albă: Rusia încearcă să obţină armament suplimentar din Coreea de Nord
Autorităţile iraniene vor să crească exporturile de petrol cu un milion de barili pe zi în acest an şi resping ideea de a coopera cu alte ţări pentru o "îngheţare" la nivelul actual a producţiei de petrol la nivel global.
"Băncile sunt foarte precaute, deoarece vor să aibă acces la pieţele din SUA, iar regulile SUA referitoare la ceea ce pot face nu sunt foarte clare", a declarat Ross Denton, partener specializat în sancţiuni la firma Baker & McKenzie.
Iran este o ţară deschisă pentru relaţii comerciale doar pentru societăţile care nu au relaţii directe cu SUA, a spus el.
Mai multe bănci europene abordate de Hellenic Petroleum au refuzat să proceseze tranzacţii cu Iranul, au spus cele două surse citate. Compania elenă importa un sfert din petrolul procesat din Iran, înainte ca producătorului de petrol să-i fie impuse sancţiuni.
În plus, Hellenic Petroleum are restanţe la plată de 800 de milioane de dolari către compania petrolieră de stat din Iran, pentru livrări din trecut pe care nu le-a putut achita din cauza sancţiunilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



PROSPORT.RO

CANCAN.RO

GANDUL.RO



ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:10
Casa Albă: Rusia încearcă să obţină armament suplimentar din Coreea de Nord
-
astăzi, 22:00
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 35. Se zguduie relaţiile pe axa Moscova-Washington, după ce un reporter WSJ a fost arestat în Rusia pentru spionaj / Ce planuri are Kremlinul cu jurnalistul / Contraofensiva ucraineană va începe în aprilie sau mai / Putin, aşteptat în aprilie de o Turcie prietenoasă / 172.900 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul războiului