Arabia Saudită ridică restricţiile de călătorie pentru femei

Arabia Saudită a ridicat restricţiile de călătorie pentru femei şi le-a acordat un control mai mare asupra problemelor familiale, erodând în continuare un sistem de tutelă masculin puternic criticat înr-un moment de control intens în ceea ce priveşte drepturile omului, potrivit Reuters.

2127 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită ridică restricţiile de călătorie pentru femei

Arabia Saudită ridică restricţiile de călătorie pentru femei

O serie de decrete regale publicate vineri în Monitorul Oficial prevăd că oricărui cetăţean din Arabia Saudită care solicită un paşaport trebuie să îi fie eliberat acest lucru şi că orice persoană de peste 21 de ani nu are nevoie de permisiunea de a călători.

Modificările aduse regulamentărilor acordă, de asemenea, femeilor, pentru prima dată, dreptul de a înregistra naşterea unui copil, căsătoria sau divorţul şi să i se elibereze documente oficiale ale familiei şi să fie eligibile ca tutore pentru copiii minori.

Riyadul a îndurat de multă vreme cenzura internaţională în privinţa statutului femeilor, despre care grupurile pentru drepturile omului spun că sunt deseori tratate ca cetăţeni de mâna a doua în conformitate cu regulile care le impun să obţină consimţământul unui tutore bărbat pentru decizii importante de-a lungul întregii vieţi, indiferent de vârstă.

Muna AbuSulayman, un important influencer saudit şi fostă gazdă a unui talkshow, a utilizat reţeaua socială Twitter împreună cu mii de femei saudite pentru a sărbători ceea ce mulţi au descris ca o nouă eră.

„O generaţie care creşte complet liberă şi egală cu fraţii lor”, a spus ea, referindu-se la libertatea de a călători.

Prinţul moştenitor al regatului, Mohammed bin Salman, a uşurat restricţiile sociale, cum ar fi anularea interdicţiei femeilor de a avea permis de conducere anul trecut, ca parte a unei presiuni pentru deschiderea regatului conservator musulman şi transformarea economiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici