Arderea Coranului la Stockholm, operaţiune plătită de un jurnalist pro-Putin

Turcia îngheaţă discuţiile de aderare la NATO după o demonstraţie în faţa ambasadei sale din ţara scandinavă.

1764 afișări
Imaginea articolului Arderea Coranului la Stockholm, operaţiune plătită de un jurnalist pro-Putin

Mâna Rusiei apare în decizia de opriere (temporară) a intrării Suediei în NATO, decretată de Turcia lui Recep Tayyip Erdogan. Ankara, dar şi multe alte ţări musulmane, au fost revoltate, sâmbăta trecută, de arderea unei copii a Coranului în faţa ambasadei Turciei din capitala Suediei.

După cum se ştie, actul a fost realizat de Rasmus Paludan, un avocat danez, care acum a recunoscut că a avut ideea (şi banii) de la Chang Frick, fost colaborator al canalului rus de propagandă Russia Today, proprietar al ziarul online Nyheter Idag şi jurnalist de top la canalul Risks TV, care este finanţat de democraţii suedezi, formaţiunea naţionalistă şi populistă care sprijină guvernul lui Ulf Kristersson din exterior.

Frick a recunoscut că a plătit cheltuielile pentru autorizarea de a organiza demonstraţia: „Dacă am reuşit să sabotez procesul de aderare la NATO plătind o taxă administrativă de 320 de coroane (circa 32 de euro), atunci nu ştii dacă problema sunt eu sau dacă este vorba despre procesul de aderare la NATO de la început”, a spus el, adăugând, provocator, „la urma urmei, nu i-am spus să ardă Coranul, ci mai degrabă un anumit steag. Am vrut ca acţiunea să fie împotriva Turciei, nimic altceva”.

Frick este cunoscut a fi un admirator al lui Vladimir Putin, ale cărui calendare şi tricouri le colecţionează, fiind un susţinător al cauzei Moscovei, ostilă extinderii NATO. „Arderea Coranului la Stockholm este în mod clar opera serviciilor speciale ruse – a spus Oleksandr Danyliuk, consilier al Ministerului Apărării ucrainean – astfel de acţiuni nu ar trebui să rămână fără răspuns”.

Gestul lui Paludan din capitala Suediei a înfuriat Ankara, care a anulat imediat vizita ministrului suedez al Apărării, Peter Hultqvist. Relaţiile dintre cele două ţări erau oricum pe muchie de cuţit. Pe 11 ianuarie, un manechin al lui Erdogan a fost atârnat cu capul în jos în faţa Primăriei Stockholm.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici