Arestări în Bolivia, în cazul "complotului" împotriva preşedintelui, la care ar fi participat şi un român

Trei persoane apropiate de opoziţia de dreapta din Bolivia au fost arestate, în cadrul unei anchete privind un presupus complot împotriva preşedintelui bolivian, complot la care ar fi participat şi un cetăţean român, ucis de poliţie în 2009, au declarat surse din cadrul Parchetului.

35 afișări
Imaginea articolului Arestări în Bolivia, în cazul "complotului" împotriva preşedintelui, la care ar fi participat şi un român

Arestări în Bolivia, în cazul "complotului" împotriva preşedintelui, în care a fost ucis un român (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei trei bărbaţi reţinuţi luni la Santa Cruz, printre care şi fiul unui general care l-a arestat pe "Che" Guevara în 1967, "fac parte dintr-o listă de aproximativ 20 de persoane citate să compară", a declarat, marţi, procurorul Marcelo Sosa.

Unul dintre cei trei, Gary Prado Arauz, era candidat municipal din partea opoziţiei la Santa Cruz, un altul, Marco Antonio Monasterio, secretar al Curţii electorale regionale, iar al treilea conducea un mic partid de dreapta.

Prado Arauz este şi fiul generalului în retragere Gary Prado Salmon, care comanda brigada responsabilă în urmă cu 42 de ani de capturarea liderului mişcării de gherilă Ernesto "Che" Guevara în sud-estul Boliviei, unde a fost executat.

Generalul a apreciat că a fost vizat prin intermediul fiului său. "Sunt o pietricică în încălţările Guvernului, pentru că i-am înlăturat idolul", a declarat el.

Arestările survin a doua zi după alegerile locale din Bolivia, marcate de un succes în ansamblu moderat al partidului preşedintelui socialist Evo Morales, învins de forţele de dreapta la Santa Cruz.

Luna trecută, justiţia a spus că se află pe punctul de a încheia ancheta privind un presupus complot împotriva şefului statului, după ce în aprilie 2009 trei "mercenari" europeni au fost ucişi de poliţie într-un hotel din Santa Cruz.

Eduardo Rozsa Flores, cu cetăţenie ungaro-croato-boliviană, Michael Dwyer, cetăţean irlandez, şi Arpad Magyarosi, cu cetăţenie româno-ungară, au fost împuşcaţi mortal într-un hotel la 16 aprilie 2009. Aceştia erau suspectaţi că ar fi complotat în vederea uciderii preşedintelui bolivian, Evo Morales.

Alţi doi "mercenari", boliviano-croatul Mario Tadici şi ungurul Elod Toaso, sunt de atunci încarceraţi în La Paz. Alţi şase suspecţi erau deţinuţi la sfârşitul anului 2009, printre aproximativ 30 de persoane audiate de justiţie în decurs de un an, în principal în mediile de dreapta din Santa Cruz.

Guvernatorul în exerciţiu din Santa Cruz, Roly Aguilera, a acuzat marţi Guvernul că implică puterea judecătorească în cea politică, în special în perioada alegerilor, şi că "politizează" ancheta.

Anul trecut, ţările presupuşilor mercenari şi-au exprimat rezervele în legătură cu ancheta desfăşurată de justiţia boliviană privind presupusul complot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici