Argentina nu poate stăpâni galopul preţurilor şi lansează o nouă bancnotă

O nouă bancnotă de 2.000 de pesos va fi emisă în Argentina ca răspuns la inflaţia în creştere, a confirmat banca centrală a ţării (BCRA), conform BBC.

494 afișări
Imaginea articolului Argentina nu poate stăpâni galopul preţurilor şi lansează o nouă bancnotă

Argentina nu poate stăpâni galopul preţurilor şi lansează o nouă bancnotă

Noua bancnotă - care va valora 11 dolari - apare după ce preţurile de consum au crescut cu aproape 95% anul trecut.

Aceasta este cel mai rapid ritm de inflaţie din Argentina din 1991 încoace.

Cea mai mare bancnotă curentă, cea de 1.000 de pesos, valorează doar 2,70 dolari pe pieţele alternative.

Scriind pe Twitter, BCRA a declarat că noua bancnotă va "comemora dezvoltarea ştiinţei şi a medicinei în Argentina".

Când moneda actuală a Argentinei a fost introdusă în 1992, valoarea acesteia a fost fixată la un dolar american.

Însă acest sistem de curs de schimb fix a fost abandonat după criza financiară care a cuprins ţara în 2001 şi 2002.

De atunci, peso-ul şi-a pierdut atât de mult din valoare încât un artist local foloseşte bancnote pentru a picta pe ele, deoarece sunt mai ieftine decât o pânză.

Sergio Diaz, din Salta, a pictat recent un tablou care înfăţişează filmul lui Steven Spielberg, "Fălci", ca o parodie a inflaţiei tot mai mari din Argentina.

Argentina a înregistrat o creştere bruscă a preţurilor pe măsură ce costul materiilor prime, inclusiv al energiei, a crescut.

În decembrie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a aprobat încă 6 miliarde de dolari (4,9 miliarde de lire sterline) pentru a doua economie ca mărime din America de Sud.

În septembrie, banca centrală a majorat, de asemenea, rata principală a dobânzii la 75%, în încercarea de a ţine în frâu costul ridicat al vieţii.

La începutul acestei săptămâni, Brazilia şi Argentina au anunţat planuri de creare a unei monede comune care ar urma să fie folosită pentru a stimula comerţul dintre cele două ţări.

Liderii ţărilor au declarat că trebuie să găsească modalităţi de a finanţa comerţul fără a se baza pe dolarii americani - dar discuţiile se află într-un stadiu incipient.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici