Armata chineză urmează să-şi consolideze capacităţile pentru câştigarea unor "războaie locale". Ambiţiile teritoriale ale Chinei îngrijorează vecinii

China va consolida capacităţile armatei sale în vederea câştigării "războaielor locale" în era tehnologiei informaţiei, se arată într-un raport al Guvernului pe care premierul Wen Jiabao se pregătea să îl prezinte luni în faţa Parlamentului chinez.

1044 afișări
Imaginea articolului Armata chineză urmează să-şi consolideze capacităţile pentru câştigarea unor "războaie locale". Ambiţiile teritoriale ale Chinei îngrijorează vecinii

Armata chineză urmează să-şi consolideze capacităţile pentru câştigarea unor "războaie locale". Ambiţiile teritoriale ale Chinei îngrijorează vecinii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bugetul Apărării Chinei, care deţine cea mai importantă armată din lume în privinţa efectivelor, urmează să crească cu 11,2% anul acesta, a anunţat duminică un purtător de cuvânt oficial, cu o zi înainte de deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului.

"Vom consolida capacităţile forţelor armate pentru îndeplinirea unei serii de sarcini militare, dintre care cea mai imprtantă este de a câştiga războaiele locale, făcând apel la tehnologiile informaţiei", se arată în raportul premierului.

"Vom efectua, cu vigoare, (stagii de) formare militară în domeniul tehnologiilor informaţiei", adaugă Wen.

Ambiţiile teritoriale ale Chinei îi îngrijorează atât pe vecinii săi, cât şi Statele Unite. Beijingul este implicat în dispute de suveranitate maritimă cu numeroase ţări din regiune, cum ar fi Japonia, Filipine sau Vietnam.

Importanta creştere a bugetului militar al Chinei, anunţată duminică, este susceptibilă să alimenteze îngrijorările vecinilor săi din regiunea Asia-Pacific, unde Statele Unite vor să îşi consolideze, de asemenea, prezenţa.

Creşterea cu două cifre a bugetului Apărării confirmă că Beijingul depune eforturi pentru a recupera întârzierea sa militară faţă de Washington, într-un moment în care Pentagonul acordă tot mai multă importanţă regiunii Asia-Pacific, exprimîndu-şi îngrijorarea faţă de o creştere a puterii Armatei Populare de Eliberare în această zonă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici