Armata încearcă să răcească reactoarele de la Fukushima cu elicoptere si camioane cu apă - VIDEO

Elicoptere ale armatei japoneze au vărsat joi dimineaţa o importantă cantitate de apă peste două reactoare ale centralei Fukushima, în încercarea de a răci barele de combustibil care ameninţă să intre în fisiune, potrivit imaginilor transmise de televiziunea publică NHK în direct.

127 afișări
Imaginea articolului Armata încearcă să răcească reactoarele de la Fukushima cu elicoptere si camioane cu apă - VIDEO

Armata încearcă să răcească reactoarele de la Fukushima cu elicoptere si camioane cu apă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

13:30 - Camioane speciale ale armatei stropesc reactorul 3 al centralei Fukushima

Două camioane speciale ale armatei au început joi seara să stropească reactorul 3 al centralei nucleare Fukushima, din nord-estul Japoniei, după o încercare nereuşită a tunului de apă al poliţiei, a anunţat televiziunea publică NHK.

Cinci camioane-cisternă ale armatei au fost trimise la centrală, cu 30 de tone de apă, pentru a participa la operaţiunile de răcire a reactoarelor.

Spre deosebire de camioanele poliţiei, aceste vehicule pot bombarda cu apă o ţintă fără ca soldaţii să fie obligaţi să iasă din cabină.

Poliţiştii au încercat anterior să stropească reactorul, dar nu au putut să se apropie suficient de mult, din cauza nivelului ridicat al radiaţiilor, a precizat NHK.

8:40 - Elicopterele armatei au vărsat apă peste două reactoare

Elicopterele, de tip CH-47 Chinook, au survolat centrala şi au vărsat în patru rânduri 7.500 de litri de apă peste reactoarele avariate 3 şi 4, potrivit imaginilor.

Nicio informaţie nu era disponibilă imediat cu privire la reuşita operaţiunii.

Această operaţiune, care urma să fie continuată, este efectuată de compania Tokyo Electric Power (TEPCO), exploatantul acestei instalaţii nucleare, care se confruntă cu o serie de probleme grave. Ea urmăreşte să împiedice combustibilul uzat de la reactorul 4, care, în prezent, a rămas fără apă, să devină extrem de periculos şi să antreneze un accident major.

Aceste bare de combustibili uzaţi, care continuă să degajeze, în continuare, multă căldură, se află într-un bazin situat în partea superioară a reactorului, care a fost oprit pentru operaţiuni de mentenanţă încă înainte de cutremurul urmat de un tsunami devastator.

Reactorul 3 a fost, de asemenea, avariat de o explozie de hidrogen, luni. Acoperişul şi anumite porţiuni ale peretelui exterior au fost luate de suflul exploziei, iar containerul de protecţie ar putea fi avariat.

O încercare precedentă de utilizare a elicopterelor a fost abandonată, miercuri, din cauza nivelului de radioactivitate prea ridicat de deasupra centralei.

Autorităţile intenţionează, de asemenea, să utilizeze joi o cisternă dotată cu tun de apă pentru a stropi reactorul 4.

Un vehicul special aparţinând Poliţiei Municipale Tokyo a sosit în apropierea centralei, în noaptea de miercuri spre joi, urmând să fie utilizat pentru executarea acestei operaţiuni inedite.

TEPCO a explicat joi că prioritatea sa este să restabilească alimentarea electrică, pentru a activa, din nou, sistemele de răcire, căzute în pană, în urma cutremurului cu magnitudinea 9 şi valului tsunami de vineri.

"Nu putem spune când se va întâmpla, dar vrem să restabilim (alimentarea cu) energie electrică cât mai rapid posibil", a declarat Naohiro Omura, un purtător de cuvânt.

"Dacă merge, vom fi în măsură să activăm mai multe pompe electrice şi să deversăm apă în reactoare şi în bazinele pentru combustibili uzaţi", a adăugat el.

În acest scop, TEPCO acţionează împreună cu Tohoku Electric Power, compania de electricitate care deserveşte regiunea de nord-est a Japoniei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici