Armata israeliană a ucis civili palestinieni care purtau steaguri albe

Armata Israeliană a ucis 11 civili palestinieni care agitau steaguri albe în timpul ofensivei din decembrie/ianuarie în Fâşia Gaza, a declarat organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) într-un raport dat publicităţii joi.

29 afișări
Imaginea articolului Armata israeliană a ucis civili palestinieni care purtau steaguri albe

Armata israeliană a ucis civili palestinieni care purtau steaguri albe (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

Potrivit raportului de 63 de pagini, realizat pe baza mărturiilor, analizelor medicale şi balistice, militarii israelieni au ucis în şapte cazuri separate 11 civili palestinieni, printre care cinci femei şi patru copii, şi au rănit cel puţin alţi opt care purtau steaguri albe pentru a fi salvaţi.

"Aceşti civili erau în grupuri şi fluturau un tricou sau un fular. Nu exista nici un combatant palestinian în acel moment", precizează HRW, care cere armatei deschiderea unei anchete în aceste cazuri.

El precizează că cei 11 civili nu au servit drept scuturi umane combatanţilor Hamas şi nu au fost nici victime ale schimbului de focuri.

"Militarii israelieni nu şi-au luat, în cel mai bun caz, precauţiile necesare pentru a face distincţie între civili şi combatanţi înainte de a deschide focul, potrivit legilor războiului", adaugă acesta.

"În cel mai rău caz, ei au atacat în mod deliberat civili, şi sunt astfel responsabili pentru crime de război", continuă acesta.

Armata israeliană a deschis 14 anchete împotriva militarilor suspectaţi de comportament criminal în timpul ofensivei în Fâşia Gaza.

Raportul este cel de-al şaselea al HRW referitor la această operaţiune.

În patru rapoarte anterioare, organizaţia a reproşat Israelului că a încălcat reglementările dreptului internaţional care obligă părţile beligerante să facă distincţie între ţintele civile şi cele militare.

Un al cincilea raport a calificat drept "crime de război" tirurile cu rachetă ale Hamas împotriva civililor israelieni.

Potrivit serviciilor palestiniene de sănătate, 1.400 de palestinieni au fost ucişi şi circa 5.000 răniţi în timpul ofensivei militare israeliene împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici