Armata israeliană şi-a făcut divizie de Facebook!

Publicat: 20 01. 2010, 15:01
Actualizat: 06 11. 2012, 09:43

Noua divizie, a cărei formare a fost anunţată în revista oficială a armatei, Hamahaneh, îi va monitoriza pe ofiţerii şi soldaţii care s-au arătat prea dispuşi să discute cu presa şi va acorda atenţie sporită informaţiilor publicate pe site-uri de socializare de tipul Facebook.

Armata israeliană (IDF) a devenit conştientă de acest nou front în războiul informaţiilor în timpul conflictului cu miliţiile Hezbollah din Liban, în 2006. La momentul respectiv, comandanţii şi-au manifestat îngrijorarea faţă de numărul tot mai mare de informaţii militare secrete care ajungeau la inamici.

Crearea noii divizii a fost parţial rezultat al recomandărilor Comisiei Winograd, numită de Parlament pentru a identifica eşecurile din campania în Liban.

Pe lângă monitorizarea informaţiilor publicate pe Facebook, MySpace şi Twitter, noul departament pentru securitate şi analiză a informaţiei va urmări comunicarea a sute de ofiţeri seniori, pentru a se asigura că aceştia nu sunt în legătură cu jurnalişti. În plus, divizia va avea şi capacitatea de a ordona supunerea la teste cu detectorul de minciuni a soldaţilor suspectaţi de scurgeri de informaţii.

Pe de altă parte, Gabi Ashkenazi, peful Statului Major al armatei israeliene, a solicitat ca verificarea poligrafică a tuturor ofiţerilor luaţi în calcul pentru înaintări în gradele începând cu locotenent-colonel să includă întrebări referitoare la contacte media neautorizate.

Pe parcursul ultimilor doi ani, armata israeliană a început să recruteze mii de tineri de peste 18 ani pentru care reţelele de socializare reprezintă parte a vieţii de zi cu zi, motiv pentru care a trebuit să emită reglementări stricte privind publicarea de informaţii personale pe internet.

Serviciul de securitate (Shin Bet) a raportat numeroase încercări ale grupărilor de militanţi, inclusiv Hezbollah, de a contacta militari israelieni pe Facebook şi pe alte site-uri.

În 2009, serviciul de informaţii al armatei şi-a extins resursele orientate către combaterea „războiului online”, temându-se nu doar de spioni, ci şi de hackerii care urmăreau să distrugă infrastructura electronică şi de piaţă a Israelului. În decembrie 2009, şeful serviciilor de informaţii militare, Amos Yadlin, a descris atacurile online drept „a patra dimensiune a războiului”, pe lângă operaţiunile aeriene, terestre sau maritime.

Armata israeliană foloseşte, la rândul său, reţelele de socializare, prin biroul de relaţii cu publicul, care recurge cu regularitate la Facebook şi Twitter şi publică materiale pe bloguri.

Pe parcursul ultimului an, armata şi-a intensificat activităţile online în încercarea de a-şi extinde activităţile de relaţii publice pentru a atrage tinerii, care preferă să se informeze din surse neoficiale în detrimentul canalelor de ştiri tradiţionale.