Armenia vrea o zonă demilitarizată pentru Nagorno-Karabakh şi graniţa cu Azerbaidjan

Armenia a propus joi crearea unei zone demilitarizate de-a lungul graniţei cu inamicul său, statul Azerbaidjan, şi în jurul regiunii separatiste Nagorno-Karabah.

146 afișări
Imaginea articolului Armenia vrea o zonă demilitarizată pentru Nagorno-Karabakh şi graniţa cu Azerbaidjan

Armenia vrea o zonă demilitarizată pentru Nagorno-Karabakh şi graniţa cu Azerbaidjan

Cele două ţări au intrat de două ori în război din cauza enclavei populate de armenii din Azerbaidjan în anii 1990 şi 2020, iar în septembrie peste 280 de persoane din ambele părţi au fost ucise în noi confruntări.
 
„Am depus o iniţiativă pentru a crea o zonă demilitarizată în jurul Nagorno-Karabah”, a declarat premierul armean Nikol Pashinyan în faţa cabinetului său în timpul unei reuniuni, conform AFP.
 
„De asemenea, depunem o iniţiativă pentru a crea o zonă demilitarizată de trei kilometri de-a lungul frontierei armeano-azerbaidiene”, a adăugat prim-ministrul.
 
Au existat ciocniri frecvente de-a lungul frontierei dintre cele două ţări, în ciuda promisiunii acestora de a nu folosi forţa şi a discuţiilor de pace în curs.
 
Propunerea lui Pashinyan a venit la câteva zile după ce preşedintele azer Ilham Aliyev a reiterat cererea ca armata armeană să se retragă din Karabakh.
 
Şase săptămâni de lupte în 2020 au făcut peste 6.500 de victime înainte ca un armistiţiu mediat de către Rusia să pună capăt ostilităţilor.
 
În cadrul acordului din 2020, Armenia a cedat porţiuni de teritoriu pe care le-a controlat timp de decenii, iar Rusia a staţionat forţe de menţinere a păcii pentru a supraveghea încetarea fragilă a focului.
 
În timpul unei întâlniri găzduite de preşedintele rus Vladimir Putin la 31 octombrie, Pashinyan şi Aliyev s-au angajat să nu folosească forţa pentru a rezolva conflictul.
 
Pashinyan a declarat miercuri că Putin este aşteptat să sosească la Erevan pe 22 noiembrie pentru o vizită de două zile.
 
De la războiul din 2020 au avut loc schimburi frecvente de focuri la graniţa dintre vecinii din Caucaz.
 
În octombrie, ţările au început discuţii privind un viitor tratat de pace, sub medierea Uniunii Europene şi a Statelor Unite.
 
Când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit în 1991, separatiştii de etnie armeană din Nagorno-Karabah s-au desprins de Azerbaidjan. Conflictul care a urmat a făcut aproximativ 30.000 de victime.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici