Arseni Iaţeniuk rămâne în funcţia de premier după votul Parlamentului ucrainean

Parlamentul ucrainean a respins, joi, demisia premierului Arseni Iaţeniuk, evitând o nouă criză politică în ţara devastată deja de un conflict armat în est.

200 afișări
Imaginea articolului Arseni Iaţeniuk rămâne în funcţia de premier după votul Parlamentului ucrainean

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Doar 16 deputaţi au votat în favoarea demisiei sale, faţă de cele 226 de voturi necesare.

Iaţeniuk, un prooccidental aflat în funcţie de la fuga preşedintelui demis Viktor Ianukovici, a ameninţat că pleacă la 24 iulie, după dizolvarea în Parlament a coaliţiei guvernamentale care deschide calea alegerilor legislative anticipate dorite de preşedinte.

Deputaţii au respins atunci legile privind redresarea finanţelor ţării, care se menţine pe linia de plutire graţie unui ajutor internaţional masiv şi care se află într-o recesiune profundă.

Iaţeniuk a denunţat atunci o "crimă morală şi politică", denunţând faptul că parlamentarii în campanie nu vor adopta legi de care depinde "soarta ţării".

Ulterior, el şi-a temperat declaraţiile şi a acceptat să rămână în funcţie cu condiţia ca legile bugetare şi fiscale respective să fie votate, ceea ce s-a şi întâmplat joi. Textele prevăd în special economii bugetare şi noi finanţări pentru forţele armate implicate în est.

"Astăzi sunt două veşti importante pentru economia mondială. Prima este că Argentina a intrat în incapacitate de plată, a doua că Ucraina nu este în faliment şi nu va fi niciodată", s-a felicitat Iaţeniuk.

Şeful statului a declarat, la rândul său, că vrea menţinerea lui în post, dar a confirmat joi în faţa deputaţilor că alegerile legislative anticipate sunt "deja o realitate", cerând Guvernului şi Parlamentului să dea dovadă de responsabilitate.

Jurist şi economist în vârstă de 40 de ani, Iaţeniuk este membru al partidului Batkivşcina al Iuliei Timoşenko, cea mai importantă forţă a coaliţiei, care se opune alegerilor anticipate. El a fost unul dintre liderii mişcării de contestare din Maidan care a condus la destituirea lui Ianukovici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici