Asasinul jurnalistei Viktoria Marinova RECUNOAŞTE fapta, dar nu-şi aminteşte nimic. Ce SUSPICIUNI au colegii de presă cu privire la ANCHETĂ

Moartea cumplită a jurnalistei bulgare Viktoria Marinova, care a fost torturată, violată şi strangulată pe malul Dunării, într-un parc din Ruse, este un caz aproape soluţionat de anchetatori, scrie Gândul.

5022 afișări
Imaginea articolului Asasinul jurnalistei Viktoria Marinova RECUNOAŞTE fapta, dar nu-şi aminteşte nimic. Ce SUSPICIUNI au colegii de presă cu privire la ANCHETĂ

Există un suspect care a recunoscut fapta, era sub influenţa drogurilor şi alcoolului, îşi aduce aminte parţial cum a atacat-o pe jurnalistă, cooperează cu organele de ordine şi vrea să ispăşească.

Severin Nadejdov Krasimirov, un tânăr în vârstă de 21 de ani din localitatea bulgară Ruse, este principalul suspect în cazul uciderii jurnalistei Acesta a fugit în Germania prin România, imediat după comiterea crimei. Krassimirov a fost extrădat în Bulgaria miercuri din Germania, unde locuieşte mama sa. A fost arestat pe 9 octombrie în apropiere de Hamburg pe un mandat european.

Vineri, 19 octombrie, a fost prezentat la Tribunalul districtual din Ruse. Avocatul lui Krasimirov a cerut ca şedinţa să fie ţinută în spatele uşilor închise, însă instanţa de la Ruse a respins cererea. Apărătorul s-a apropiat de Krassimirov şi i-a şoptit să tacă.

Krassimirov: Regret, dar nu-mi aduc aminte cum s-a întâmplat

"Regret atât de mult. Nu pot să cred că am făcut-o ", a spus Krassimirov jurnaliştilor despre uciderea Marinovei.

Bărbatul a mai declarat că în seara de 6 octombrie se afla sub influenţa alcoolului şi aduce aminte că a avut loc o altercaţie cu o femeie pe care nu o cunoştea. A povestit că a lovit-o peste faţă şi a aruncat-o în tufişuri, dar declară că nu-şi aminteşte nimic din ce s-a întâmplat după aceea, scrie New York Post.

"Oricare ar fi pedeapsa, chiar dacă este închisoarea pe viaţă, o voi ispăşi”,  a spus către reporteri după ce l-au întrebat ce pedeapsă crede că merită.

Acum, toate speculaţiile iniţiale cu privire la legătura dintre crima oribilă şi activitatea profesională a jurnalistei sunt înlăturate. 

Este sau nu al treilea jurnalist european lichidat?

Iniţial, presa internaţională a scris că Marinova ar fi putut fi lichidată din cauza anchetei pe care o prezentase recent la emisiunea sa de la TVN din Ruse, care se referea la deturnarea de fonduri europene, în scandalul GPGate. Investigaţia, lansată de jurnaliştii de la bivol.bg, vizează o reţea de oligarhi ruşi care au conexiuni cu o serie de politicieni şi oameni de afaceri din Bulgaria.

Într-o primă etapă, anchetatorii nu au exclus o legătură între investigaţia la care lucra şi crimă. Ea îi intervievase recent pe jurnalistul român de investigaţie Attila Biro de la Rise Project şi pe colegul său bulgar, Dimitar Stoianov, de la Bivol, în legătură cu arestarea lor de către poliţia bulgară şi la posibilele conexiuni cu ancheta publicată pe siteul de investigaţii bivol.bg.

Pe 18 octombrie, Marine Delgrange, o tânără jurnalistă absolventă de studii politice la Paris, publică un articol pentru thenewfederalist.eu, în care spune că în cercurile de presă întrebarea privind legătura dintre crimă şi munca Marinovei rămâne deschisă.  Aceasta în pofida direcţiei destul de clare a anchetei privind moartea jurnalistei bulgare.

Marine Delgrange face o expunere detaliată asupra problemelor legate de libertatea presei în Bulgaria, dar şi în ţările europene unde mişcările de extremă dreaptă au căpătat putere politică, reaminteşte ameninţările primite de jurnaliştii de la bivol.bg în urma investigaţiilor în chestiunea GPGate şi declaraţiile iniţiale ale oficialilor UE, care au cerut o anchetă aprofundată a cazului Marinova.

Jurnaliştii, vulnerabili la ameninţările reţelelor criminale

”Reporteri fără frontiere a publicat recent Indexul Libertăţii Presei din 2018, în care a dedicat un capitol special acestui subiect - "Jurnaliştii sunt ucişi şi în Europa". În text, organizaţia descrie şi denunţă mediul ostil faţă de presă pe continentul european, în special în ţările din Europa de Est, şi trage un semnal de alarmă cu privire la creşterea progresivă a fenomenului către restul Europei, alimentat de mişcările populiste”, scrie Marine Delgrange. Ea expune situaţiile în care ostilitatea faţă de jurnalişti se transformă în ameninţări care merg până la ameninţări cu moartea. Şi, în cel puţin două cazuri recunoscute în urma anchetelor – cel al jurnaliştilor Daphne Caruana Galizia în Malta şi Jan Kuciak în Slovacia - trec la fapte.

Jurnalista demonstrează, astfel, că jurnaliştii sunt vulnerabili la ostilitatea organizaţiilor criminale. Şi că ameninţările sunt foarte prezente în Bulgaria, dar şi în Italia, unde jurnaliştii care investighează mafia trebuie să fie însoţiţi de ofiţeri de poliţie în anchetele lor, pentru a le garanta securitatea.

The New Federalist este publicaţia  organizaţiei Young European Federalists (JEF-Europe), care se prezintă ca un ONG al tinerilor europeni din toate partidele politice, cu peste 30.000 de membri în 35 de ţări.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici