Asasinul lui Putin. Kremlinul vrea să îl recupereze pe Vadim Krasikov închis în Germania pentru un asasinat. Putin l-ar putea da la schimb pe jurnalistul american Evan Gershkovich

A trecut un an de când jurnalistul american Evan Gershkovich a fost arestat în Rusia. Cea mai bună speranţă a sa de eliberare ar putea fi Vadim Krasikov, care se află într-o închisoare germană, condamnat pentru o execuţie ordonată de Kremlin.

1726 afișări
Imaginea articolului Asasinul lui Putin. Kremlinul vrea să îl recupereze pe Vadim Krasikov închis în Germania pentru un asasinat. Putin l-ar putea da la schimb pe jurnalistul american Evan Gershkovich

Asasinul lui Putin. Kremlinul vrea să îl recupereze pe Vadim Krasikov închis în Germania pentru un asasinat. Putin l-ar putea da la schimb pe jurnalistul american Evan Gershkovich

În vara anului 2013, proprietarul unui restaurant din Moscova a fost împuşcat în capitala rusă. Un bărbat cu cagulă a sărit de pe o bicicletă şi şi-a împuşcat victima de două ori înainte de a fugi. Şase ani mai târziu, un comandant cecen în exil, Zelimkhan Khangoshvili, a fost ucis într-un parc aglomerat din Berlin în circumstanţe asemănătoare, împuşcat de un bărbat pe bicicletă cu un Glock 26 cu amortizor, în plină zi, relatează BBC.
 
Atacatorul a fost arestat după ce a aruncat pistolul şi o peruca în râul Spree, în apropiere de Reichstag, clădirea care găzduieşte parlamentul german.
 
Asasinului din Berlin i s-a găsit un paşaport cu numele "Vadim Sokolov", dar autorităţile au concluzionat rapid că acesta nu era numele său.
 
Bărbatul pe care îl arestaseră era de fapt Vadim Krasikov, un cetăţean rus cu legături cu FSB, serviciul de securitate rus - şi principalul suspect în cazul asasinatului din 2013 de la Moscova.
 
Într-un interviu recent cu Tucker Carlson, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a părut să confirme informaţiile potrivit cărora ţara sa ar fi încercat să obţină eliberarea "patriotului" Krasikov în schimbul jurnalistului american Evan Gershkovich.
 
În această lună s-a împlinit un an de când Gershkovich, reporter la Wall Street Journal, a fost reţinut în Rusia sub acuzaţia de spionaj, acuzaţie negată de el, de ziarul său şi de guvernul american.
 
Gershkovici nu este singurul american dintr-o închisoare rusă a cărui soartă s-ar putea împleti cu cea a lui Krasikov. Fostul puşcaş marin american Paul Whelan şi cetăţeanul american de origine rusă Alsu Kurmasheva sunt, de asemenea, arestaţi în Rusia sub acuzaţii considerate în general ca fiind motivate politic.
 
 fost de acord să-l elibereze pe Navalny în schimbul "unor persoane" deţinute în Occident, însă Casa Albă a declarat că a fost prima dată când a auzit de o astfel de înţelegere.
 
Cea mai viabilă modalitate de a asigura eliberarea americanilor reţinuţi ar fi un schimb complex de prizonieri pentru Krasikov, care ar necesita cooperarea Germaniei, a SUA şi a Rusiei.

De ce pare Putin atât de disperat să îl recupereze pe Krasikov?

Vadim Krasikov aparţinea unităţii secrete "Vympel" a serviciilor secrete ruseşti, FSB, potrivit procurorilor din cadrul procesului său.
 
"Atribuţiile sale oficiale sunt operaţiunile de combatere a terorismului pe plan intern, dar, în multe privinţe, s-a întors la rădăcinile sale iniţiale, ca unitate însărcinată cu "munca murdară" - sabotaj şi asasinat - în străinătate, a declarat pentru BBC istoricul şi expertul în securitate rusă Mark Galeotti.
 
Krasikov l-a întâlnit personal pe Putin la un poligon în timp ce servea în cadrul Vympel, a deţinut un BMW şi un Porsche şi a călătorit în mod regulat în interes de serviciu, potrivit unui interviu pe care cumnatul său l-a acordat publicaţiei The Insider.
 
O asociere între Krasikov şi FSB ar oferi o explicaţie pentru motivul pentru care Vladimir Putin, el însuşi un fost ofiţer de informaţii externe, ar fi dispus să predea un prizonier de valoarea lui Evan Gershkovici.
 
Dar Mark Galeotti a declarat că o eventuală tranzacţie spune mai mult despre contractul social al Rusiei cu agenţii din străinătate decât despre valoarea lui Krasikov în mod individual.
 
"Rusia spune 'uite, dacă vei fi prins, te vom recupera, într-un fel sau altul. S-ar putea să dureze mult timp, dar te vom aduce înapoi. Acest lucru este foarte important pentru a-i determina pe oameni să se pună în situaţii potenţial foarte periculoase", a spus pentru BBC Galeotti.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici