Asia Bibi, femeia creştină condamnată la moarte pentru blasfemie, a ajuns în Canada/ Cazul ei a dus la proteste ample în Pakistan

Asia Bibi, femeia creştină care fusese condamnată la moarte pentru blasfemie în Pakistan şi apoi a fost achitată a ajuns în Canada, unde era aşteptată de familia sa, a anunţat avocatul acesteia, Saiful Malook, potrivit The Guardian.

3457 afișări
Imaginea articolului Asia Bibi, femeia creştină condamnată la moarte pentru blasfemie, a ajuns în Canada/ Cazul ei a dus la proteste ample în Pakistan

Asia Bibi, femeia condamnată la moarte pentru blasfemie şi apoi achitată a ajuns în Canada

„Este o zi mare. Asia Bibi a părăsit Pakistanul şi a ajuns în Canada. Ea s-a întâlnit cu membrii familiei sale. S-a făcut dreptate”, a declarat avocatul.

Femeia a fost acuzată de blasfemie în urma unei altercaţii în 2009, care a izbucnit după ce două femei de religie musulmană au refuzat să bea apă din recipientul folosit de o persoană creştină. Bibi a fost acuzată că l-ar fi insultat pe profetul Mahomed în cursul altercaţiei. Subiectul blasfemiei este un subiect extrem de delicat în Pakistan, unde un simplu zvon de blasfemie poate provoca incidente violente şi chiar linşarea presupuşilor responsabili.

Asia Bibi a fost condamnată la moarte pentru blasfemie, însă, după ce a petrecut opt ani în închisoare, Curtea Supremă a Pakistanului a achitat-o în octombrie 2018. Decizia a fost criticată de unii lideri islamişti radicali. Femeia a primit numeroase ameninţări cu moartea, iar achitarea ei a dus la proteste de amploare în toată ţara, ceea ce a determinat autorităţile pakistaneze să îi ofere protecţie permanentă.

Canada i-a oferit azil Asiei Bibi, însă mai mulţi prieteni apropiaţi ai acesteia au declarat că autorităţile nu i-au permis să părăsească ţara. Copiii acesteia au ajuns în Canada la sfârşitul anului trecut.

Avocatul Saiful Malook a declarat că faptul că Bibi a ajuns în siguranţă în Canada se datorează muncii intense a activiştilor şi diplomaţilor „care au fost alături de ea şi au luptat pentru libertatea ei”.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici