Associated Press: Avocata rusă care s-a întâlnit cu Donald Trump Jr. a reprezentat un serviciu de informaţii din Rusia/ Procurorul special Robert Mueller a transmis Casei Albe să salveze documentele despre întrevedere

Avocata rusă Natalia Veselniţkaia, cea care s-a întâlnit cu Donald Trump Jr. în timpul campaniei prezidenţiale americane din 2016, a reprezentat în instanţă o unitate militară operată de o agenţie de informaţii din Rusia, potrivit unor surse citate de site-ul agenţiei The Associated Press.

817 afișări
Imaginea articolului Associated Press: Avocata rusă care s-a întâlnit cu Donald Trump Jr. a reprezentat un serviciu de informaţii din Rusia/ Procurorul special Robert Mueller a transmis Casei Albe să salveze documentele despre întrevedere

Associated Press: Avocata rusă care s-a întâlnit cu Donald Trump Jr. a reprezentat un serviciu de informaţii din Rusia

AP citează documente din 2011 şi 2012 ale unei instanţe din Rusia, potrivit cărora Natalia Veselniţkaia a reprezentat unitatea militară 55002, operată de către FSB, principala agenţia secretă de informaţii din Rusia.

Veselniţkaia a susţinut cauza FSB într-o dispută privind drepturi de proprietate, dar a pierdut procesul. Instanţa a decis în favoarea Agenţiei de Proprietăţi Federale, care a dorit să recâştige dreptul asupra unei clădiri ocupate de unitatea militară.

Miercuri, Natalia Veselniţkaia a declarat că este pregătită să depună mărturie în faţa Congresului, întrucât este un avocat privat, care nu are nicio legătură cu Kremlinul, şi că nu a obţinut niciodată informaţii compromiţătoare despre Hillary Clinton.

Veselniţkaia a mai precizat că întâlnirea ei cu Donald Trump Jr. a vizat combaterea activităţilor de lobby desfăşurate de către William Browder în SUA şi nu a avut nicio legătură cu alegerile prezidenţiale.

La 11 iulie, Donald Trump jr., fiul cel mare al preşedintelui SUA Donald Trump, a publicat email-uri prin care confirmă că a discutat, în campania electorală pentru prezidenţiale, cu un avocat rus care susţinea că deţine informaţii compromiţătoare despre candidatul democrat Hillary Clinton.

Întrevederea dintre Donald Trump Jr. şi Natalia Veselniţkaia a avut loc la 9 iunie 2016, în Turnul Trump din New York. Trump Jr. susţine că i-a chemat la întâlnire şi pe Jared Kushner, soţul surorii sale Ivanka Trump, şi pe Paul Manafort, care era atunci şeful campaniei prezidenţiale.

"Femeia a afirmat că are informaţii potrivit cărora persoane apropiate de Rusia finanţează Comitetul Naţional Democrat şi o sprijină pe doamna Clinton. Afirmaţiile ei au fost vagi, ambigue şi lipsite de sens. Nu s-a furnizat şi nici măcar nu s-au oferit niciun fel de detalii sau informaţii ca susţinere. A devenit evident în curând că ea nu avea niciun fel de informaţii relevante", a spus Trump Jr.

Robert Mueller a transmis Casei Albe să salveze documentele despre întrevederea lui Donald Trump Jr. cu avocata

Procurorul special Robert Mueller, cel care coordonează investigaţia privind ingerinţele Rusiei în campania electorală americană, a transmis, vineri, Casei Albe să salveze documentele despre întrevederea lui Donald Trump Jr. cu avocata rusă Natalia Veselniţkaia, potrivit unor surse citate de CNN.

Mueller i-a trimis o scrisoare lui Don McGahn, consilier la Casa Albă, în care a precizat că întrevederea din iunie 2016 este relevantă pentru investigaţia sa.

În scrisoare, intitulată "cerere de conservare a documentelor", personalului Casei Albe i se solicită să păstreze "orice subiect discutat în cursul întâlnirii din iunie 2016 şi orice decizie luată în legătură cu dezvăluirile recente despre această întâlnire", potrivit unei surse din anturajul administraţiei prezidenţiale americane.

Cererea lui Mueller vizează mesaje text, emailuri, notiţe, mesaje vocale şi alte documente privind întâlnirea din iunie 2016, precum şi orice comunicare conexă din acel moment şi până în prezent.

"După cum ştiţi, biroul procurorului special investighează eforturile guvernului Rusiei de a interfera în alegerile prezidenţiale din 2016, inclusiv orice legătură sau coordonare între guvernul rus şi persoanele asociate cu campania electorală a lui Donald Trump. Informaţiile referitoare la întâlnirea din iunie 2016 dintre Donald Trump Jr. şi Natalia Veselniţkaia sunt relevante pentru anchetă", se arată în scrisoarea lui Robert Mueller, potrivit CNN.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici