Atac al grupării Boko Haram în Nigeria, soldat cu moartea a 150 de persoane

Aproximativ 150 de persoane au murit înecate sau au fost împuşcate în timp ce fugeau joi din calea unui atac al grupării islamiste Boko Haram în satul Kukuwa-Gari din statul Yobe, situat în nord-estul Nigeriei, au declarat marţi locuitorii, citaţi de AFP în pagina electronică.

1282 afișări
Imaginea articolului Atac al grupării Boko Haram în Nigeria, soldat cu moartea a 150 de persoane

Atac al grupării Boko Haram în Nigeria, soldat cu moartea a 150 de persoane (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Membri ai Boko Haram "au deschis imediat focul, ceea ce i-a determinat pe locuitori la fugă. Ei au împuşcat mai multe persoane. Din păcate, mulţi locuitori care încercau să scape s-au înecat când au sărit în râu, care are un nivel ridicat din cauza ploilor", a declarat pentru AFP un sătean.

"Conform ultimului nostru bilanţ, sunt 150 de persoane împuşcate sau care s-au înecat în timpul acestui atac. Agresorii au împuşcat în mod deliberat un pescar care încerca să salveze sătenii în pericol de înec", a spus el, adăugând că trupurile a numeroase victime au fost găsite de locuitori la mai mulţi kilometri depărtare de sat.

Anunţul privind acest atac a apărut cu întârziere din cauza faptului că Boko Haram a distrus reţelele telefonice din zonele care înconjoară satul situat la aproximativ 50 de kilometri de capitala statului Yobe, Damaturu.

Cel puţin zece persoane au murit pe data de 31 iulie în oraşul Maiduguri din nord-estul Nigeriei, în timpul unui atac comis de un presupus membru al grupării teroriste Boko Haram. Potrivit autorităţilor nigeriene, o femeie care purta o bombă asupra ei a pătruns în centrul comercial Gamboru, o piaţă importantă din Maiduri.

Boko Haram a revendicat atacul din septembrie 2013, când numeroşi studenţi au fost masacraţi în timp ce dormeau la Universitatea Agricolă din oraşul Gubja, şi pe cel din februarie 2014, soldat cu executarea mai multor studenţi într-un liceu din oraşul Buni Yadi.

Insurecţia grupării islamiste Boko Haram a făcut peste 15.000 de victime începând cu anul 2009, în principal în zona de nord a ţării, locuită în mare parte de musulmani. Ambuscade mortale şi atentatele sinucigaşe au avut loc şi în Camerun şi Ciad. Aceste incidente au generat crearea Forţei de intervenţie comune multinaţionale (MNJTF), la care urmează să participe Nigeria, Niger, Ciad, Camerun şi Republica Benin pentru combaberea grupării Boko Haram, şi care are 8.700 de soldaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici