ATAC cu rachete în portul ucrainean Mariupol, asumat de un lider prorus: Cel puţin 30 de persoane au murit. Kievul cere convocarea Consiliului de Securitate ONU

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise într-un atac cu rachete Grad care a vizat sâmbătă dimineaţă un cartier al oraşului-port ucrainean Mariupol, anunţă autorităţile ucrainene, atribuind agresiunea insurgenţilor proruşi. Administraţia de la Kiev a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Aleksandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a asumat atacul cu rachete comis la Mariupol.

6210 afișări
Imaginea articolului ATAC cu rachete în portul ucrainean Mariupol, asumat de un lider prorus: Cel puţin 30 de persoane au murit. Kievul cere convocarea Consiliului de Securitate ONU

ATAC cu rachete care a vizat portul ucrainean Mariupol: Cel puţin 20 de persoane au murit. Kievul cere convocarea Consiliului de Securitate ONU (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 00:09 - NATO, UE şi SUA somează Rusia să înceteze urgent susţinerea acordată rebelilor din Ucraina

Alianţa Nord-Atlantică, Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat vehement atacul insurgent care a vizat sâmbătă oraşul ucrainean Mariupol, soldat cu 30 de morţi, cerând Rusiei să înceteze imediat susţinerea acordată rebelilor separatişti, relatează AFP.

 

UPDATE 17:31 - Un lider separatist prorus anunţă lansarea unei ofensive la Mariupol

Aleksandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a asumat atacul cu rachete comis la Mariupol, anunţând lansarea unei ofensive insurgente în această zonă, relatează AFP.

"Ofensiva de la Mariupol a debutat astăzi. Acesta va fi cel mai bun omagiu pentru toate victimele", a declarat Zaharcenko, citat de RIA Novosti.

 

UPDATE 16:31 - Douăzeci de morţi în atacul de la Mariupol; Kievul cere convocarea Consiliului de Securitate ONU

Bilanţul atacului cu rachete Grad din oraşul ucrainean Mariupol a ajuns la 20 de morţi, anunţă şeful Poliţiei locale, Viaceslav Abroschin, în timp ce Administraţia de la Kiev a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, relatează AFP.

"La morgă au fost aduse 20 de cadavre. Este posibil ca bilanţul să crească", a declarat Abroschin în cursul unei reuniuni de urgenţă a Statului Major ucrainean, convocată de premierul Arseni Iaţeniuk.

Bilanţul precedent era de 15 morţi.

Ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, a anunţat că insurgenţii proruşi au adus sisteme de rachete în jurul oraşului Mariupol. "Situaţia s-a deteriorat mult în ultimele 24 de ore", a spus Poltorak.

Premierul Arseni Iaţeniuk a cerut Occidentului să convoace urgent o reuniune a Consiliului de Securitate ONU. "Comunitatea internaţională trebuie să oprească agresiunea Rusiei, care ameninţă securitatea internaţională", a spus Iaţeniuk.

"Insurgenţii au lansat rachete Grad spre portul Mariupol. (...) Mai multe case au fost distruse", a comunicat armata ucraineană.

Potrivit Primăriei oraşului, o rachetă a căzut într-o piaţă comercială.

Mariupol este singurul oraş mare din estul Ucrainei aflat sub controlul forţelor guvernamentale.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat, potrivit estimărilor, cu aproape 5.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici