Atacatorul de la Fort Hood a strigat "Allah Akbar" când a deschis focul

Atacatorul de la Fort Hood a strigat "Allah Akbar" ("Allah este mare" în limba arabă) în momentul în care a deschis focul asupra colegilor săi de la baza militară din Texas, unde 13 persoane au murit joi şi alte 30 au fost rănite, a declarat vineri comandantul bazei, Robert Cone.

40 afișări
Imaginea articolului Atacatorul de la Fort Hood a strigat "Allah Akbar" când a deschis focul

Nadil Malik Hasan, surprins de camerele de supraveghere dintr-un magazin, în dimineaţa atacului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există mărturii de primă mână ale militarilor de aici care susţin acest lucru", a declarat pentru postul de televiziune NBC generalul Cone, întrebat dacă la deschiderea focului comandantul Nadil Malik Hasan a strigat "Allah Akbar".

Nadil Malik Hasan, în vârstă de 39 de ani, un ofiţer psihiatru de origine palestiniană din armata americană, care urma să fie trimis pe câmpul de luptă, a început să tragă joi, la ora locală 13.30 (21.30, ora României), cu două arme, la cea mai mare bază a armatei americane, de la Fort Hood.

Rănit de poliţia locală, el a supravieţuit. Aparent, el a fost singurul atacator.

Numeroşi militari sunt supuşi examenelor medicale la această bază, înainte de a fi trimişi în misiune în Irak sau în Afganistan.

Familia comandantului Nidal Malik Hasan s-a declarat "în stare de şoc" în urma acestui incident, potrivit unui comunicat emis vineri.

"Suntem în stare de şoc şi întristaţi din cauza evenimentelor teribile de la Fort Hood", potrivit comunicatului difuzat de Nader Hasan, vărul agresorului, care s-a exprimat în numele familiei, precizând că părinţii lui Nidal Hasan au murit.

Nader Hasan a precizat ulterior că vărul său este "un cetăţean american". "S-a născut în oraşul Arlington (statul Virginia) şi a fost crescut în Statele Unite. A urmat cursurile şcolilor publice locale şi a studiat (la Universitatea) Virginia Tech", potrivit comunicatului publicat pe site-ul Washington Post.

"Familia noastră iubeşte America. Suntem mândri de ţara noastră", potrivit aceleiaşi surse.

Nidal Malik Hasan, care a fost împuşcat, este în prezent spitalizat şi starea sa este stabilă, fiind conectat la un aparat pentru respiraţie artificială.

Vărul său, Nader Hasan, făcuse joi declaraţii pentru postul Fox News.

"Era victima hărţuielilor din partea colegilor săi din armată", a menţionat el. Nidal Malik Hasan se simţea hărţuit din cauza originii sale din Orientul Mijlociu.

"El a angajat un avocat militar pentru a încerca să rezolve problema. Era pregătit să plătească statul pentru a putea părăsi armata, dar ajunsese la capătul posibilităţilor", a menţionat Hasan. "Fusese înştiinţat că urma să fie detaşat pe front".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici