Atacuri soldate cu peste 140 de morţi în Burkina Faso. Reacţia ONU

  • Asalturile au fost date în noaptea de vineri spre sâmbătă.
  • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se declară "revoltat".
  • Din 2015, luptele s-au soldat cu moartea a peste 1.400 de persoane.
661 afișări
Imaginea articolului Atacuri soldate cu peste 140 de morţi în Burkina Faso. Reacţia ONU

Atacuri soldate cu peste 140 de morţi în Burkina Faso

Regiunea din nordul Burkina Faso a fost ţinta, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a două atacuri, dintre care unul soldat cu cel puţin 138 de morţi, iar un altul cu 14 morţi. 

Măcelul a atras după sine reacţii internaţionale. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este "revoltat" de atacul asupra civililor din Burkina Faso.

"Secretarul general este revoltat de uciderea în dimineaţa acestei zilei a peste 100 de civili, inclusiv şapte copii, în violenţe comise de atacatori neidentificaţi asupra unui sat din provincia Yagha, în regiunea Sahel din Burkina Faso", a declarat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric.

Aceste atacuri au fost comise în aşa-numita zonă "a celor trei frontiere" dintre Burkina Faso, Mali şi Niger, vizată în mod regulat de atacuri la adresa civililor şi soldaţilor din partea unor jihadişti suspectaţi de legături cu Al-Qaida şi organizaţia Stat Islamic.

Potrivit unei surse locale,"atacul, care a fost raportat în jurul orei locale 02:00 a vizat mai întâi postul Voluntarilor pentru apărarea Patriei", auxiliari civili ai armatei, iar "atacatorii au vizitat apoi concesiunile (casele) şi au procedat la execuţii".

Solhan este o localitate de mici dimensiuni situată la aproximativ 15 kilometri de Sebba, capitala provinciei Yagha, care a suferit numeroase atacuri atribuite jihadiştilor în ultimii ani.

Începând cu 5 mai, confruntate cu recrudescenţa atacurilor jihadiste, forţele armate au lansat o operaţiune pe scară largă în regiunile din nord şi din Sahel.

În pofida anunţului a numeroase operaţiuni de acest tip, forţele de securitate se luptă să oprească spirala violenţei jihadiste, care s-a soldat din 2015 cu moartea a peste 1.400 de persoane şi strămutarea a peste un milion de persoane, obligate să se refugieze din calea violenţelor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici